Michel: "Hele Belgische regering is het oneens met Trumps inreisverbod"

De hele Belgische regering is het oneens met het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump uitgevaardigd heeft tegen onderdanen uit zeven moslimlanden. Dat heeft premier Charles Michel gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Michel is ervan overtuigd dat de oppositie de reacties van N-VA-regeringsleden op die maatregel "selectief" leest.

Premier Michel reageerde afgelopen weekend al op Trumps besluit om mensen uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen de toegang tot de VS te ontzeggen. Michel zei toen al dat ons land "het oneens is met die beslissing" en "er geen voorbeeld aan zal nemen".

Ook N-VA-vicepremier Jan Jambon en N-VA-staatssecretaris Theo Francken reageerden toen al op het verbod. Minister Jambon zei onder meer dat de zaken "in zijn context" geplaatst moesten worden, terwijl staatssecretaris Francken opriep om "niet hysterisch" te reageren.

"Onvoldoende kordaat en te laat"

De groene en socialistische partijen vinden dat de premier de maatregel niet "kordaat en krachtig genoeg" veroordeeld heeft. "Hoe kunt u aanvaarden dat sommigen binnen de regering zich van uw reactie distantiëren?", vroeg PS'er Stéphane Crusnière.

Premier Michel ontkent dat niet iedereen binnen de regering de maatregel afkeurt. "De regering heeft hetzelfde gezegd. Je kan de woorden van Jambon en Francken niet selectief gebruiken." Wie de reactie van de N-VA-regeringsleden helemaal leest, weet dat ook zij kritiek hadden op de beslissing van Trump, aldus Michel.

De oppositie vindt ook dat premier Michel, te laat - op zondag - heeft gereageerd. Michel spreekt dat tegen: volgens hem zijn er meteen na de beslissing informele contacten geweest met andere Europese landen. "Europa moet met één stem spreken", vindt Michel. De premier zei ook dat de reactie van de Belgische regering meteen is overgemaakt aan de ambassade van de VS en dat daar ook om meer informatie is gevraagd over de maatregel.