Nederland gaat stemmen met de hand optellen uit vrees voor hacking

Bij de parlementsverkiezingen op 15 maart in Nederland zullen de stemmen van de verschillende bureaus uit voorzorg met de hand opgeteld worden. De software waarmee dit normaal gebeurt, zal niet gebruikt worden uit vrees voor hackers. Dat heeft de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vandaag bekendgemaakt.
De stemmen van de verkiezingen in 2010 worden geteld in Den Haag.

De afgelopen dagen waren er al berichten in de media over mogelijke problemen met de software. De bevoegde Kiesraad zou al in 2011 zijn gewaarschuwd dat hackers de uitslag zouden kunnen beïnvloeden.

In Nederland wordt er nog met potlood en papier gestemd en de stembiljetten worden in de bureaus met de hand geteld, dus daar zijn er geen problemen. Nadien worden de resultaten echter op USB-sticks gezet en uiteindelijk in computers ingeladen, en daar kunnen er problemen optreden. Het softwareprogramma dat de aangeleverde uitslagen nadien optelt, zou kwetsbaar zijn voor hacking, in het bijzonder als de software geïnstalleerd is op verouderde computers.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk heeft nu gereageerd op de mediaberichten en meegedeeld dat de overheid beslist heeft om het programma niet te gebruiken. Minister Plasterk en de Kiesraad zeggen dat er na de verkiezingen geen enkele twijfel mag bestaan over de uitslag.

Later deze maand komen er bijeenkomsten voor gemeenten om te bespreken hoe men nu precies zal moeten werken.

Volgens de minister zal het niet langer duren voor de uitslag bekend is. Voor de uitslag bekendgemaakt wordt, moeten er ook nu al een aantal wettelijke eisen nageleefd worden. Waarnemers denken dat de uitslag mogelijk toch wel pas later op de avond beschikbaar zullen zijn.

Meest gelezen