Opvallend meer besmettingen met norovirus in januari

Vorige maand zijn er in ons land 27 uitbraken gemeld van het zeer besmettelijke norovirus. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als in januari vorig jaar, zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat er ook effectief meer gevallen zijn.

Besmettingen met het norovirus pieken altijd in hartje de winter, maar uitbraken worden ook meer gemeld dan vroeger, vooral in Vlaanderen. "Ik zou niet zeggen dat er meer norovirusgevallen zijn dan pakweg een drietal jaren geleden", beaamt dokter Nadine Botteldoorn.

De meeste uitbraken doen zich voor in woonzorgcentra en ziekenhuizen, waar mensen  vaak dichter op elkaar leven."Het virus is heel besmettelijk", zegt Botteldoorn. "Het komt terecht in de ontlasting van patiënten en door een minder strikte hygiëne kan het zich sneller verspreiden."

De symptomen zijn vrij banaal: diarree, vaak ook overgeven en bij jonge kinderen en verzwakte ouderen is er een groter risico door eventuele uitdrogingsverschijnselen. Maar in de regel is het norovirus ongevaarlijk en is de ziekte na enkele dagen alweer voorbij.

Meest gelezen