Piper: "Hoog tijd dat een vrouw Doctor Who speelt"

Na twaalf mannen is de tijd rijp voor een vrouw als Doctor Who. Dat zegt Billie Piper in een reactie op de beslissing van Peter Capaldi om niet langer in de huid van de tijdreiziger te kruipen. Zelf speelde de Britse actrice jarenlang de rol van metgezel Rose Tyler in de iconische Britse serie.
Invision

Wie wordt de nieuwe Doctor Who? De vraag brandt dezer dagen op de lippen van de fans van de Britse serie nu Peter Capaldi (kleine foto) na zowat vier jaar heeft beslist eind dit jaar met de legendarische rol te stoppen.

Als het van Piper afhangt, gaat de rol deze keer na een vrouw. Dat zegt ze in een gesprek met de BBC. Tot nog toe hebben enkel mannen het personage vertolkt en volgens de actrice zou het een heus "affront" zijn als de maker opnieuw een man uitkiezen. "Voor mij zou een vrouw als Doctor Who geweldig zijn gezien de staat van de wereld vandaag. Het is hoog tijd."

Hoewel ze eerder acht jaar als metgezel Rose Tyler in de serie meespeelde, voelt ze zich niet geroepen om zelf in de huid van Doctor Who te kruipen. "Ik weet het niet", zegt ze. "Het zou veel werk zijn. Ik zou veel tijd in Cardiff moeten doorbrengen." Met dat laatste verwijst ze naar het feit dat de productie van de serie in handen is van BBC Wales.

Alles samen hebben al twaalf acteurs de rol van Doctor Who gespeeld in de zowat achthonderd afleveringen die tot nu toe zijn gemaakt. De eerste was wijlen William Hartnell.

©BBC America/Courtesy Everett Collection