Striptekenaar Joost Swarte maakt kinderboek over De Stijl

Een kat die op bezoek gaat bij negen kunstenaars die op de een of andere manier te maken hebben met De Stijl en ook nog aandacht besteedt aan de Duitse kunst- en vormgevingsopleiding Bauhaus. Met een prentenboek daarover maakt de Nederlandse striptekenaar en ontwerper Joost Swarte deze thema's eenvoudig te snappen voor iedereen, met name ook voor kinderen. Het boek is een initiatief van het Gemeentemuseum in Den Haag in samenwerking met uitgeverij Leopold.
Installatie van Gerrit Rietveld

Op zowat twintig plaatsen in Nederland wordt dit jaar de vernieuwing van de vormgeving in de afgelopen honderd jaar gevierd. De aanleiding is dat een eeuw geleden het tijdschrift De Stijl werd opgericht door Theo van Doesburg.

Met onder anderen Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld vormde hij ook de gelijknamige kunstbeweging. Ze wilden aansluiten op moderne ontwikkelingen, en dan vooral met eenvoudige vormen en primaire kleuren, en zwart, wit en grijs. De Stijl is nog steeds van invloed op de kunst, de architectuur en het ontwerpen van nu. In 2017 zijn er tientallen evenementen onder het motto "Mondriaan tot Dutch design".

Met het kinderkunstboek "En toen De Stijl" sluit het Gemeentemuseum, bekend om zijn belangrijke collectie Mondriaans, er nu op aan. Het boek verschijnt volgende week, als koning Willem-Alexander in Den Haag de tentoonstelling "Piet Mondriaan en Bart van der Leck - De uitvinding van een nieuwe kunst" opent.

Uiteraard bezoekt het poezenbeest van Swarte ook Mondriaan en Van der Leck. "Eigenlijk zijn uw streepjes een soort taal", concludeert de wijsneus in het atelier van Van der Leck. "Ja, ik vertel en de kijker leest", beaamt de kunstenaar. "Ik let op de kleinste details: de dikte van de lijn, een vlakje hier of daar, dat is een wereld van verschil", krijgt het kunstminnende dier te horen van Mondriaan.