Temptation? "Alcohol leidt eerder tot sukkelseks dan tot topprestaties"

Vanavond gaat de verleiding der verleidingen "Temptation island" weer van start. Wat u kan verwachten? Een bende begerige vrijgezellen die hun verleidingskunsten zullen tentoonspreiden om zo de koppels uit elkaar proberen te drijven. Daarbij is alcohol een belangrijk ingrediënt. Maar gaan alcohol en lust eigenlijk hand in hand of is het tegendeel waar?

Volgens toxicoloog Jan Tytgat moeten we een onderscheid maken tussen de psychische en de lichamelijke effecten van alcohol. "Psychisch kan alcohol binnen de grenzen van een aantal standaardglazen alcohol een positief effect hebben op het libido. Maar puur lichamelijk is alcohol niet bevorderend, in tegendeel."

En ook seksuoloog Wim Slabbinck sluit zich bij die redenering aan. "Een beetje alcohol is gunstig voor het libido, maar eigenlijk verzwakt alcohol alle aspecten van seks."

"Ethanol kruipt overal"

Door alcohol verminderen iemands remmingen automatisch, benadrukken zowel de toxicoloog als de seksuoloog. "Alcohol beïnvloedt onze frontale cortex, waar onder andere de fijne motoriek, het redeneren en de zelfcontrole gereguleerd wordt en ook ons langetermijngeheugen - waardoor het kan gebeuren dat je na een stevige avond wakker wordt in een vreemd bed en je niet meer kan herinneren hoe je daar terechtkwam."

"Een beetje alcohol maakt onze tong los, waardoor we minder onzeker zijn en meer ontspannen. De wereld lijkt vrolijker", begint Wim Slabbinck zijn verhaal. Op die manier vallen ook seksuele barrières sneller weg. Dus: een kleine hoeveelheid alcohol gaat hand in hand met een verhoogd libido.

Maar dat positieve effect is ook niet eindeloos. Tytgat vergelijkt onze hersenen met een spons. "Ethanol is een kleine molecule", verduidelijkt Jan Tytgat. "Hij kruipt overal, in alle organen en beïnvloedt het lichaam letterlijk van kop tot teen. Het is als het ware een passe-partoutsleutel die alle neuronale banen beïnvloedt, anders dan morfine, cocaïne of lsd die invloed hebben op een enge baan."

"Als eerste beïnvloedt alcohol onze frontale kwab, maar naarmate de spons meer en meer doordrenkt geraakt, worden ook de diepere lagen van onze hersenen beïnvloed. Dan zal dat psychische effect ook wegvallen. Alles heeft dus te maken met de dosis en de blootstellingsduur."

"Alcohol is geen stimulerende stof zoals cocaïne"

Op psychisch vlak kunnen we dus stellen dat met een paar glazen alcohol achter de kiezen de zin in seks verhoogt. Maar hoe zit het dan technisch? Presteren we ook beter in bed met wat alcohol? 

Het antwoord is: nee. "Puur lichamelijk is alcohol niet bevorderend voor het libido, en al zéker niet bij de man", vertelt Tytgat. "Alcohol is geen stimulerende stof zoals bijvoorbeeld cocaïne dat je bijna als een soort King Kong klaarstoomt, ook voor seks. Met drie promille alcohol in je bloed, zal er niet veel meer gebeuren."

De seksuoloog denkt er hetzelfde over. "Drank wuift onze zelfcontrole weg, wat de kans op onveilig vrijen vergroot, als het überhaupt nog lukt. Na een aantal glazen worden vrouwen moeilijker nat en hebben mannen meer last om een erectie te krijgen. Een orgasme wordt veel moeilijker bereikt en voelt ook minder intens aan."

"Sukkelseks"

Er is volgens Slabbinck één uitzondering. Mannen die vroegtijdig klaarkomen, kunnen wel hun voordeel halen uit alcohol, omdat alcohol remmend werkt. Hij benadrukt echter dat dat allesbehalve een langetermijnoplossing is. "Bij chronische drinkers is het aangetoond dat testosteronwaarden afnemen, net het hormoon dat je nodig hebt om opwinding te kunnen ervaren. Cijfermatig is het zo dat zes op de tien mannelijke veelgebruikers erectiestoornissen hebben en zes procent van de vrouwelijke chronische alcoholgebruikers heeft nooit zin in seks."

Conclusie: Is den drank den duvel bij "Temptation"? Een paar glazen leiden wel degelijk tot een hoger libido. Of zoals Wim Slabbinck het verwoordt: "Geen wonder dat ze zoveel alcohol in "Temptation" serveren, de kans is groter dat er effectief iets gebeurt. Ik ben wel eens benieuwd wat een Temptation zonder alcohol oplevert." Aan de andere kant: "Alcohol leidt eerder tot sukkelseks dan tot goede seks."