Tienduizenden Roemenen protesteren tegen versoepeling anti-corruptiewetgeving

In Roemenië vinden massale demonstraties plaats tegen de versoepeling van de wetgeving tegen politieke corruptie. De sociaaldemocratische regering heeft gisteren onverwacht een nooddecreet aangenomen waardoor machtsmisbruik alleen nog bestraft zal worden als de schade meer dan 44.000 euro bedraagt. Bovendien wil de regering ook 2.500 gevangenen amnestie verlenen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Een bord met PSD-leider Dragnea en een bord met "Roemenië word wakker".

In de hoofdstad Boekarest zijn minstens 100.000 mensen bij vriestemperaturen de straat opgekomen, volgens schattingen van de media. Officiële cijfers zijn er niet, maar volgens de Roemeense nieuwssite HotNews ging het om de grootste manifestatie in meer dan 25 jaar, sinds de omverwerping van het communisme.

Ook in een aantal provinciesteden waren er betogingen. In Cluj waren er 20.000 manifestanten, in Timisoara 15.000 en in Sibiu zo'n 10.000. Daarnaast waren er nog kleinere betogingen in kleinere steden.

Aanleiding voor de betogingen is de onverwachte goedkeuring door de sociaaldemocratische regering gisteren van een nooddecreet waardoor de anti-corruptiewetgeving aanzienlijk versoepeld wordt.

44.000 euro

Het decreet maakt een aantal inbreuken niet langer strafbaar, en bepaalt dat machtsmisbruik, een veel voorkomende aanklacht in processen tegen corrupte politici en zakenlui, enkel nog bestraft kan worden met gevangenisstraf als de schade meer dan 44.000 euro bedraagt.

Dat zou de leider van de sociaaldemocratische regeringspartij PDS, Liviu Dragnea, moeten toelaten om te ontsnappen aan de belangrijkste aanklacht tegen hem in een proces over fictieve arbeidsplaatsen. Dragnea ambieerde de functie van eerste minister, maar hij moest zich terugtrekken na een voorwaardelijke veroordeling tot twee jaar cel wegens electorale fraude.

Ook talrijke andere leden en bewindslui van de PSD zijn de laatste tijd veroordeeld in corruptiezaken.

Bovendien wil de regering amnestie verlenen aan 2.500 gevangenen die straffen uitzitten tussen één en vijf jaar, een maatregel die ook ten goede kan komen aan veroordeelde politici.

De PSD-regering van premier Sorin Grindeanu is nog maar een maand aan de macht, nadat een regering van experten een jaar geregeerd had. De partij riskeert nu een politieke crisis, nadat ze eind 2015 al eens was moeten opstappen onder druk van protesten, na een dramatische brand in een nachtclub in Boekarest. Bij de verkiezingen van december had de partij, die in het platteland een stevige machtsbasis heeft, echter een comeback gemaakt.

Die heeft geleid tot een gespannen samenwerking tussen de nieuwe PSD-regering en de centrumrechtse president Klaus Iohannis. Die spanningen zijn nog toegenomen toen de regering zo'n tien dagen geleden haar plannen bekendmaakte voor de hervorming van de strafwet. Volgens Iohannis was het decreet "onaanvaardbaar" en een "schandaal", en hij rekent nu op het Grondwettelijk Hof om het te schrappen. De bekendmaking van de plannen leidde ook al tot de eerste betogingen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Zeer ongerust"

Het aannemen van het nooddecreet heeft geleid tot een nooit eerder vertoond initiatief:  de ambassades van de VS, Canada, Duitsland, Frankrijk, Nederland en België hebben een gemeenschappelijke verklaring uitgebracht waarin ze zeggen "zeer ongerust" te zijn over het decreet, dat "de vooruitgang ondermijnt die geboekt is in Roemenië in de strijd tegen de corruptie".

Ook de Europese Commissie heeft haar "grote bezorgdheid" uitgesproken. In Roemenië zelf is de gerechtelijke wereld sterk gekant tegen de aanpassing van de anti-corruptiewetgeving.