Trudeau tikt Fox News op de vingers na foute informatie over aanslag Québec

Fox News heeft de foute informatie die ze verspreid hadden over de aanslag in Québec op vraag van de Canadese premier Justin Trudeau verwijderd. Het nieuwsmedium had na de terreurdaad gemeld dat de verdachte van Marokkaanse origine was, maar de vermoedelijke terrorist is een blanke Canadees met extreemrechtse sympathieën. "Deze tweets van Fox onteren de herinnering van de slachtoffers", klinkt het.

Enkele dagen geleden zijn in Québec 6 mensen doodgeschoten in een moskee. Een man van Marokkaanse origine die getuige was geweest van de schietpartij en de hulpdiensten had gebeld, werd onder meer door Fox News foutief aangehaald als mogelijke dader van de aanslag. De vermoedelijke terrorist is een 27-jarige blanke Canadees met extreemrechtse sympathieën.

Hoewel het vrij snel na de aanslag duidelijk werd dat de Marokkaanse man niets met de zaak zelf te maken had, circuleerden de twitterberichten van Fox News nog steeds op het internet. "Deze tweets onteren de herinnering van de slachtoffers van de aanslag door valse informatie te verspreiden en verdeeldheid aan te wakkeren", meldt Kate Purchase, Trudeaus woordvoerster, in een persbericht.

"We moeten ons focussen op het veilig en verenigd houden van onze gemeenschap in plaats van muren op te trekken en hele gemeenschappen te viseren", klinkt het voorts. "Moslims zijn wereldwijd de voornaamste slachtoffers van terreur. Het omgekeerde beweren is onwetend en onverantwoord. (...) We vragen dan ook dat Fox News deze twitterberichten verwijdert of een update geeft."

Intussen heeft de nieuwszender de twitterberichten verwijderd en zijn er verontschuldigingen aangeboden. Purchase heeft die in naam van Trudeau aangenomen en Fox News bedankt voor hun medewerking.