Unia: Géén verdere stappen tegen Miss België, was wel "onhandige reactie"

Unia gaat geen verdere stappen ondernemen tegen Miss België, na haar omstreden commentaar op de sociaalnetwerksite Instagram. Het interfederaal gelijkekansencentrum stelt dat de antiracismewet niet werd overtreden, al benadrukt Unia wel dat Romanie Schotte "redelijk onhandig" reageerde.

Romanie Schotte had, nog voor ze tot Miss België werd verkozen, op Instagram een selfie geplaatst met een starende zwarte man op de achtergrond. "That nigga", schrijft iemand onder de foto. Waarop Schotte antwoordt: "I know", gevolgd door een emoticon in de vorm van een lachende drol. Vooral het gebruik van die emoticon leidde daarop tot heel wat verontwaardiging.

Unia opende ook een onderzoek naar de zaak, maar nu blijkt dat het dossier een kleine twee weken geleden alweer gesloten werd. De beslissing om geen verdere stappen te ondernemen, dateert namelijk al van donderdag 19 januari, nauwelijks enkele dagen na het openen van het onderzoek.

Volgens het centrum is er geen sprake is van een inbreuk op de antidiscriminatie- en antiracismewet. "Mevrouw Schotte zette met de bewuste instagrampost niet aan tot haat, discriminatie of geweld wegens ras", staat in een mededeling op de website.

"Hoewel er geen juridische grens werd overschreden, onderstrepen we dat een misschien als grap bedoelde commentaar of emoticon door anderen als bijzonder kwetsend wordt ervaren", wordt voorts benadrukt. "Omdat de reactie van mevrouw Schotte in de pers redelijk onhandig was, vragen we aan de organisatie achter Miss België om deze jongeren beter te coachen en bewuster te maken van de voorbeeldrol die ze moeten spelen."