VS-Senaat keurt aanstelling Rex Tillerson op Buitenlandse Zaken goed

In de VS heeft de door de Republikeinen gedomineerde Senaat vandaag de benoeming van Rex Tillerson, de vroegere CEOo van de oliereus ExxonMobil, tot minister van Buitenlandse Zaken goedgekeurd. Het Witte Huis heeft daarnaast verduidelijkt dat mensen met een permanente verblijfsvergunning uit de 7 moslimlanden waarvoor een inreisverbod geldt, toch zonder beperkingen de VS binnen mogen.
AP
Rex Tillerson tijdens zijn hoorzitting in de Senaat.

Er waren in de Senaat 56 stemmen voor en 43 tegen de benoeming van de 64-jarige Texaanse industrieel. Hij volgt de Democraat John Kerry op die op 19 januari reeds Buitenlandse Zaken had verlaten.

Trump heeft het duidelijk moeilijker om zijn kandidaten benoemd te krijgen dan vorige presidenten, zowel Republikeinen als Democraten. De Senaat bevestigde de keuze van president Obama voor John Kerry met 94 tegen 3 stemmen, en Hillary Clinton met 94 tegen 2. De kandidate van president George W. Bush, Condoleezza Rice kreeg de goedkeuring van 85 senatoren en 13 stemmen tegen. Tillerson kreeg slechts de steun van drie Democratische senatoren en een onafhankelijke uit Maine.

De Democratische senatoren stemden tegen vanwege de banden van Tillerson met het Rusland van president Vladimir Poetin. Zij vrezen dat Tillerson en Trump sommige sancties tegen Moskou willen opheffen. De specialist buitenlandse betrekkingen voor de Democraten, Ben Cardin, zei dat hij vreesde dat Tillerson een "jaknikker" zal zijn, die niet in staat zal zijn Trump ervan te weerhouden een ondoordachte buitenlandse politiek te voeren, die het land zal meevoeren op "een mars van de dwaasheid".

Nog maar de zesde benoeming

Rex Tillerson is nog maar de zesde hoge minister van wie de benoeming groen licht krijgt van de Senaat. Daarvoor waren er Defensie, Binnenlandse Veiligheid, de CIA, de VN en Transport.

De Democratische minderheid blijft proceduremanoeuvres gebruiken om de benoeming van andere ministers te vertragen. Op zijn dagelijkse persbriefing van het Witte Huis heeft woordvoerder Sean Spicer de Democraten ervan beschuldigd zich "kinderachtig" te gedragen met hun vertragingsmanoeuvres.

De commissie Justitie heeft met 11 tegen 9 volgens de partijlijnen de benoeming goedgekeurd van senator Jeff Sessions tot minister van Justitie. Verwacht wordt dat de voltallige Senaat later zal volgen.

Twee Republikeinen hebben dan weer gezegd dat zij de benoeming van Betsy DeVos tot minister van Onderwijs niet zullen steunen. Als alle Democraten tegen DeVos stemmen, en alle andere Republikeinse senatoren voor, zal het tot staking van stemmen komen met 50-50. Het is dan aan vicepresident Mike Pence om de impasse te doorbreken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.