Waalse regering beveelt audit van de groep Publifin

De Waalse regering heeft aangekondigd dat er een "strategische, economische en financiële audit" van de groep Publifin uitgevoerd zal worden. Eerder op de dag heeft de commissie Algemene Zaken van het Waals Parlement een voorstel aanvaard om een speciale commissie op te richten die het Publifin-schandaal moet onderzoeken. Een voorstel van de oppositie om een echte onderzoekscommissie op te richten, is afgewezen.

Waals minister-president Paul Magnette heeft aangekondigd dat er een audit komt van de groep Publifin. Een comité van onafhankelijke experts zal de doorlichting uitvoeren.

De experts worden gekozen na een openbare aanbesteding. Daarbij zal bijzondere aandacht gaan naar het vermijden van eventuele belangenconflicten, verzekert de regering. De conclusies worden verwacht een maand nadat de aanbesteding is toegekend.

Het Publifin-schandaal is eind vorig jaar losgebarsten. Na een tip van een schepen uit het Luikse plaatsje Olne, onthulde het weekblad Le Vif/L’Express op 20 december dat 24 lokale mandatarissen vergoedingen opstreken omdat ze in nep-adviesraden zetelden, zogenoemde sectorcomités, waarbij aanwezigheid niet verplicht was om de royale zitpenning te krijgen. Er zou ongeveer 2 miljoen euro zijn uitgekeerd.

Geen parlementaire onderzoekscommissie

Volgens de meerderheid van PS en CDH heeft een speciale commissie genoeg bevoegdheden om duidelijkheid te brengen over de werking en de strategie bij Publifin, en de filialen van de in opspraak gekomen intercommunale. De oppositie had liever een echte onderzoekscommissie gezien, met de bevoegdheden van een onderzoeksrechter.

Vorige week hadden PS en CDH nog aangegeven bereid te zijn om een parlementaire onderzoekscommissie te aanvaarden. 

De Publifin-affaire heeft al twee politieke koppen doen rollen: die van Waals minister voor Lokaal Bestuur Paul Furlan (PS) en die van burgemeester Stéphane Moreau (PS) van Ans. De positie van Furlan was niet langer houdbaar, omdat hij als verantwoordelijk minister niet op de hoogte bleek te zijn van de mistoestanden bij Publifin. Moreau kreeg van PS-voorzitter Elio Di Rupo de keuze tussen het burgemeesterschap of het CEO-schap bij Nethys, de financiële poot van Publifin.