Werknemers Bombardier Brugge zoeken steun bij lokale politiek

Enkele honderden werknemers van trein- en trambouwer Bombardier uit Brugge zijn vanmorgen naar het stadhuis getrokken om er steun te vragen voor hun fabriek. Ze vrezen dat de Europese directie van het bedrijf binnenkort slecht nieuws zal aankondigen. De vakbonden vrezen dat de helft van de 500 banen in de vestiging in Brugge zou kunnen sneuvelen.

De Canadese vliegtuig- en treinconstructeur kondigde enkele maanden geleden aan dat het tegen eind 2018 wereldwijd 7.500 jobs gaat schrappen. Als gevolg daarvan werden er ook in Brugge besparingen aangekondigd.

Volgens de bonden echter dreigt de Europese directie gemaakte afspraken over werkzekerheid niet na te komen. De vestiging in Brugge zou een kleinere rol toegedicht krijgen, waardoor volgens de vakbonden de helft van de 500 banen zou kunnen verdwijnen.

"Dubbeldekstrein is ons product"

Uit protest legde het personeel gisteren spontaan het werk neer. Vandaag stapten de Bombardier-medewerkers in groep naar het stadhuis van Brugge om er hun zaak te bepleiten. Ze willen dat de politiek druk uitoefent op de directie van het bedrijf.

"Bombardier heeft het order voor de dubbeldekstreinen gekregen en wil de productie naar Crespin (de Franse vestiging, red.) overhevelen", legt arbeider Johan Decorte uit. "Wij willen dat voorkomen. Dat is ons product, we willen dat hier maken."

"En dan is er nog de tram voor De Lijn. Wij kunnen ons niet voorstellen dat er hier aan de kust een Spaanse tram zou rijden, terwijl er op 15 km van de kust een fabriek is. We zijn al bezig met de productie, we moeten ze hier behouden."

"Eén lijn"

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) probeerde de Bombardier-werknemers gerust te stellen. "Het schepencollege staat op één lijn, we staan achter de vestiging hier in Brugge. En er zijn inderdaad juridische sleutels om de Europese directie te beïnvloeden."