"Er is niemand die het kan overnemen van Fillon"

Enkele maanden voor de Franse presidentsverkiezingen heeft de rechtse partij Les Républicains een groot probleem. Hun kandidaat, François Fillon, zakt steeds verder weg in het schandaal over het betalen van zijn vrouw als parlementair medewerker. Maar zelfs als Fillon opstapt, dan heeft de partij geen alternatief om hem te vervangen, zegt correspondent Frank Renout in "Terzake".

"Het net rond Fillon is zich aan het sluiten, de druk vanuit zijn eigen partij wordt heel erg opgevoerd en twee derde van de Fransen heeft zich tegen hem gekeerd", zegt Renout.

"Pikant detail daarbij. De parlementaire medewerkers van het parlement, die hetzelfde werk doen als wat de vrouw van Fillon gedaan zou hebben, hebben een verklaring afgegeven met als kop: 'Wij zijn niet Penelope" en willen daarmee duidelijk maken dat zij wel fatsoenlijk werk doen en daar terecht voor betaald worden", zegt Renout.

Openlijke kritiek uit eigen partij

Opvallend bij Les Républicains is dat partijgenoten nu openlijk durven zeggen wat ze van de zaak vinden. "Vanochtend riep een partijgenoot op de Franse televisie Fillon op om ermee te stoppen. Een ander partijlid heeft een petitie opgestart om Fillon aan de kant te zetten. Een derde partijlid roept Fillon op om het geld dat zijn vrouw en kinderen kregen, terug te betalen en nog een ander roept hem op om zijn excuses te maken", zegt Renout.

"Je merkt dat de partij ontzettend in paniek is. Ze weten niet wat te doen omdat ze zien dat de verkiezingsoverwinning die kort geleden nog binnen handbereik lag, hen langzaam door de vingers glipt. De hele heisa wordt mee in de hand gewerkt door Fillon zelf die er niet in slaagt met een goed verweer te komen", stelt Renout.

Alternatief

Fillon zelft houdt sterk vast aan zijn kandidatuur, maar zelfs als hij zou opstappen is er niemand om de fakkel over te nemen. "Iemand die nu presidentskandidaat wil zijn voor Les Républicains moet onberispelijk van gedrag zijn, hij moet een hele goede basis binnen de partij hebben en hij moet populair zijn in het land, en zo'n kandidaat is er momenteel niet", zegt Renout.

"Alain Juppé, de oud-premier, heeft al publiekelijk en bij herhaling gezegd dat hij niet het plan B van de partij wil zijn. Nicolas Sarkozy wordt ook genoemd, maar hij ligt slecht bij een groot deel van de partij. Er zijn nog een aantal onbekendere kandidaten, maar daar is het probleem dat ze niet erg bekend zijn bij de Franse kiezers. Kortom, er is niemand om het over te nemen", besluit Renout.