"Heilige graal onder de Legosteentjes" brengt ruim 18.000 euro op

Bij Catawiki is een massief gouden Legosteentje voor 18.498 euro verkocht. Het gaat om een zeldzaam exemplaar dat de Deense speelgoedfabrikant jaren geleden kortstondig aan een selecte groep zakenpartners en medewerkers uitdeelde. De nieuwe eigenaar komt uit Engeland.

Sinds gisteravond draagt het de titel van duurste Legosteentje ter wereld: het gouden exemplaar dat onlineveilinghuis Catawiki te koop aanbood. Een verzamelaar uit Engeland heeft liefst 18.498 euro voor het hebbeding op tafel gelegd.

Het Legosteentje is onder verzamelaars dan ook erg gegeerd. Het maakt deel uit van een exclusieve reeks die de speelgoedfabrikant tussen 1979 en 1981 produceerde als relatiegeschenk voor zakenpartners en voor een aantal medewerkers die 25 jaar in dienst waren. Volgens Catawiki zijn niet meer dan 10 zulke exemplaren gemaakt waardoor verzamelaars ze als de "heilige graal onder de Legosteentjes" beschouwen.

Het onlineveilinghuis had vooraf een opbrengst van om en bij de 15.000 euro verwacht, maar het finale bod ligt dus een pak hoger. Vanuit heel de wereld toonden mensen interesse. Opvallend: de eigenlijke goudwaarde van het steentje bedraagt "amper" 2.000 euro.

Het was al vijf jaar geleden dat voor het laatst een gouden Legosteentje op de markt kwam. Die verkoop bracht toen bijna 14.000 euro op. Het steentje dat nu onder de hamer ging, was afkomstig van een Italiaanse zakenpartner van Lego die het in 1980 kreeg voor zijn bijdrage aan de marktontwikkeling in zijn land.