"Nederlandse vrees voor manipulatie telcomputers is terecht"

"Er is wel degelijk een probleem met de computers die bij verkiezingen in Nederland de stemmen tellen", zegt computerwetenschapper Jeroen Baert (KUL) in "De ochtend". Onze noorderburen hebben beslist om de stemmen opnieuw met de hand te tellen bij de verkiezingen volgende maand uit vrees voor manipulatie van de computers.
AP2006

In Nederland worden volgende maand bij de Tweede Kamerverkiezingen de stemmen opnieuw met de hand geteld. Uit een veiligheidsaudit blijkt dat de telcomputers die gebruikt werden om de stemmen te tellen, niet veilig genoeg zijn. "Die vrees voor manipulatie is terecht", zegt computerwetenschapper Jeroen Baert. "Er wordt gewerkt met oudere systemen waarvan de veiligheidsgaten goed gedocumenteerd zijn."

"Zeker waar de uitslag nipt is, denk ik wel dat het kan gemanipuleerd worden", legt de computerwetenschapper uit, die ook zegt dat een simpele update of een nieuw computersysteem op zich het probleem niet per se oplost. "Het is vaak ook een menselijk probleem. Je mag nog een erg veilige computer hebben, zodra iemand een USB-stick in de computer steekt, kan de computer geïnfecteerd worden."

Voor de verkiezingen in ons land volgend jaar ziet hij voorlopig geen problemen. "Onze stemcomputers op zich lijken mij veilig genoeg", zegt hij. "Hoe de stemmen daarna elektronisch geteld worden, weet ik niet. Daar vind ik niet voldoende informatie over. Toch denk ik dat een goede veiligheidsaudit voor de zekerheid geen overbodige luxe is."