"Rock strangers" van Quinze mag blijven in Oostende

In een burgerlijke rechtszaak over het kunstwerk "Rock Strangers" van Arne Quinze heeft de stad Oostende aan het langste eind getrokken. De eigenaars van een appartement op het Zeeheldenplein hadden gevraagd om het kunstwerk dat hun uitzicht belemmerde, te verwijderen, maar de rechter veegde die eis van tafel.

Het kunstwerk "Rock strangers" van Arne Quinze met opvallende rode blokken staat sinds juni 2012 op het Zeeheldenplein in Oostende. Door de grote constructie hebben bewoners van een appartement op de eerste verdieping veel minder zicht op zee en strand.

Toen bleek dat de "Rock strangers" ook na drie jaar op dezelfde locatie zouden blijven, daagde Raoul V. (90) de stad Oostende voor de rechter.

Hij vroeg niet alleen de verwijdering van het kunstwerk, maar ook een schadevergoeding van 80 euro per dag, wat ondertussen zou neerkomen op ruim 100.000 euro. In maart trok de rechter zelf naar het appartement op het Zeeheldenplein om de situatie ter plaatse te bekijken.

De rechter oordeelde dat de stad Oostende geen fout maakte door geen onderzoek te voeren naar de visuele impact van het kunstwerk. Het is juridisch ook geen probleem dat de omwonenden niet geconsulteerd werden. Ten slotte merkte de rechter op dat het Zeeheldenplein tot de openbare ruimte behoort. Kopers van een appartement moeten dus beseffen dat hun zeezicht kan worden beïnvloed door de plaatsing van een kunstwerk op een openbaar plein.