Bazart bekroont boerenjaar met vijf MIA's

De Nederlandstalige popgroep Bazart heeft vijf Music Industry Awards in de wacht gesleept op de tiende editie van de muziekprijzen. Bazart won onder meer de prijs voor beste groep en beste doorbraak. Hun single "Goud" werd uitgeroepen tot hit van het jaar. Lost Frequencies won net als vorig jaar de MIA voor beste dance en Herman Schueremans en Toots Thielemans werden ook in de bloemen gezet op het gala in Paleis 12 in Brussel.
© VRT - Jokko

Bazart heeft zijn favorietenrol waargemaakt op de tiende editie van de MIA's. De Nederlandstalige popgroep verzilverde vijf van zijn zeven nominaties. De groep won de categorieën beste groep, beste doorbraak, beste Nederlandstalig en beste pop. Hun single "Goud" werd aan het einde van het gala gelauwerd met de MIA voor de hit van het jaar.

De prijs voor beste doorbraak kregen ze uit handen van Prins Laurent van België. De prins verwarde de groep even met het kunstencentrum Bozart, maar corrigeerde zichzelf meteen. "Vive le roi", bedankten de muzikanten van Bazart toen ze de prijs kregen van de prins.

Bazart beleefde het voorbije jaar een boerenjaar. De jonge twintigers hadden goud in handen met hits als "Goud", "Nacht" en "Chaos". De groep speelde de voorbije zomer op verschillende grote festivals, nog voor de band een eerste cd uit had.

Het nummer "Goud" stond meer dan 40 weken in de top tien van de Vlaamse Ultratop 50 en is dan ook de verdiende winnaar van de titel hit van het jaar.

Het Zesde Metaal mag twee keer juichen

Het gala van de MIA's werd gepresenteerd door Bart Peeters op Eén. Bart Peeters zag tijdens de show Het Zesde Metaal twee prijzen winnen. Het album "Calais" werd uitgeroepen tot album van het jaar en de frontman van de band, Wannes Cappelle, won de prijs voor beste auteur/componist.

De andere prijzen werden netjes verdeeld onder verschillende artiesten. Emma Bale sleepte de prijs voor beste vrouwelijke soloartiest van 2016 in de wacht. Stan Van Samang kreeg de prijs voor beste mannelijke soloartiest.

Lost Frequencies won net als vorig jaar de prijs in de categorie dance en Black Box Revelation mat zich de beste alternatieve act van het voorbije jaar noemen. Goose werd verkozen tot beste live act.

Adam Clayton en The Edge van U2 verrassen Schueremans

Er werden ook twee speciale MIA's uitgereikt in Paleis 12. Herman Schueremans kreeg de allereerste Sector Lifetime Achievement Award en werd verrast met een videoboodschap van Adam Clayton en The Edge van U2.

Schueremans kreeg de award uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

De vorig jaar overleden Toots Thielemans werd postuum geëerd met de Lifetime Achieve Award. Bent Van Looy van Das Pop bracht een unieke hulde aan een van de belangrijkste Belgische muzikanten aller tijden.

Het palmares van de MIA's

Verkozen door het publiek:

 • alternative Black Box Revelation
 • dance Lost Frequencies
 • doorbraak Bazart
 • groep Bazart
 • hit van het jaar "Goud" van Bazart
 • Nederlandstalig Bazart
 • pop Bazart
 • solo man Stan Van Samang
 • solo vrouw Emma Bale
 • Vlaams populair Niels Destadsbader

Verkozen door de sector:

 • album "Calais" van Het Zesde Metaal
 • artwork "Blackened cities" van Melanie De Biasio
 • auteur/componist Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal)
 • live act Goose
 • muzikant Lander Gyselinck (Stuff)
 • videoclip "Silver" van Compact Disk Dummies
 • Sector Lifetime Achievement Herman Schueremans
 • Lifetime Achievement Award Toots Thielemans

Netsky brnegt een mix van zijn hits van het voorbije jaar

Callboys: "Zo een MIA is precies een dildo, toch?"

10 jaar MIA's: het doet wat met een mens

Meest gelezen