De Wever: "Ik dronk elke dag, nu niets meer"

Meer dan 120.000 Belgen hebben beloofd deze maand geen druppel alcohol te drinken. N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat een positief initiatief. In een interview met "Deze Week" getuigt hij over zijn eigen alcoholgebruik in het verleden.

De Wever lustte vroeger wel een glas en dronk iedere dag. "Wanneer ik optelde wat ik vroeger dronk, en ik moest dat doen van mijn dokter in het kader van mijn dieet, dan zat ik duidelijk over de grens van wat een dokter alcoholisme noemt" zegt De Wever. "De enige reden waarom ik zeg dat ik geen alcoholist was, is omdat ik geen enkele fysieke of mentale hang had naar drank. Ik kon gerust zeggen: ik drink vandaag niet."

"Op 19 november 2011 heb ik de knop omgedraaid en ben ik gestopt met drinken. Ik herinner me die datum goed, omdat we in stijl en vrij stevig afscheid hebben genomen van mijn liederlijke leven", zegt De Wever. "De dag daarna ben ik cold turkey gegaan en sindsdien heb ik geen glas wijn of bier meer aangeraakt."

Pure suiker

"Dat was toen in het kader van mijn veelbesproken afslankkuur. Ik moest op doktersbevel zes maanden alcohol links laten liggen. In de daaropvolgende zes maanden werd het sterk afgeraden. Alcohol is immers pure suiker, hé. Een glas bier is goed voor 120 calorieën. Als je probeert wat op gewicht te blijven, is alcohol een kwaad product."

"Na een jaar zonder alcohol had ik de winst ervan geproefd: ik sliep beter, ik recupereerde sneller en ik dacht scherper. Dat zijn toch allemaal winstpunten?", stelt De Wever. "Ik moet daar misschien wel bij zeggen - en ik zal eerlijk zijn: ik dronk echt wel dagelijks en als je dat optelde was dat op weekbasis ook behoorlijk veel."

"Ik heb nooit een alcoholprobleem gehad, denk ik, maar ik dronk veel. Ik heb geen enkel probleem met mensen die een glas lusten en dat met mate kunnen, zonder daar last van te hebben. Ik gun hen dat van harte. Maar ik weet dat ik anders ben. Als ik ga drinken, zal dat niet bij één glas blijven."

Tournée Minérale

Wat vindt De Wever van Tournée Minérale, het initiatief om een maand lang geen alcohol te drinken? "Toen ik pas gestopt was met alcohol vond ik dat heel erg. Die eerste twee weken was er echt een gemis. En toch: na drie dagen merkte ik al effect."

"Als er mensen zijn die dagelijks drinken en meedoen met Tournée Minérale, die voorspel ik dat ze na drie, vier dagen een merkelijk verschil gaan voelen. Maar als je slechts een maand alcohol afzweert, ben ik er zeker van dat velen snel in hun oude drinkgewoonten zullen vervallen."

"Voor de meerderheid van de mensen is daar niets mis mee, hé. Maar als het de bedoeling is om minder alcohol te drinken omdat het een invloed heeft op de gezondheid, dan denk ik dat dertig dagen kort is", zegt De Wever. "Belangrijk is om je eigen sociale controle te organiseren, dat helpt. Je legt jezelf doelstellingen op en je maakt die kenbaar aan je omgeving, waardoor je controle aan jezelf oplegt."