Dertiger uit Herent aangehouden voor oplichting met luierboxen

Een 30-jarige man uit Herent is door de onderzoeksrechter in Leuven onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij honderden mensen zou hebben opgelicht. Hij bood via de internetsites pamperbox.be en luierbox.be jaarabonnementen aan voor maandelijkse leveringen van luierboxen tegen een voordelige prijs, maar zou die vervolgens niet hebben geleverd. Mensen die denken dat ze ook het slachtoffer geworden zijn van de man, kunnen zich aanmelden op de website van de Federale Overheidsdienst Economie.

Het onderzoek naar de man begon op 23 januari toen de Federale Overheidsdienst Economie bij het parket van Leuven een klacht indiende tegen de Herentse dertiger. Sinds eind vorig jaar waren er bij het online meldpunt van de FOD Economie honderden meldingen binnengekomen van klanten die geen luierboxen ontvingen. Ook via consumentenorganisaties en verschillende mediakanalen werden klachten over het bedrijf genoteerd.

Het parket van Leuven vorderde een onderzoeksrechter, die het onderzoek toevertrouwde aan de federale gerechtelijke politie van Leuven. De dertiger werd afgelopen maandag opgepakt en dinsdag door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor oplichting. Hij verschijnt morgen voor de raadkamer in Leuven.

Mensen die de luierboxen bestelden en na betaling geen correcte leveringen ontvingen, kunnen zich registreren als benadeelde persoon in het strafonderzoek. De FOD Economie heeft daarvoor in samenwerking met het parket en de onderzoeksrechter een online formulier "benadeelde persoon" ontwikkeld. Wie dat invult, wordt op de hoogte gehouden van de vooruitgang van het gerechtelijk onderzoek.

Aanmelden kan bij het online meldpunt van de FOD Economie op meldpunt.belgie.be. Daar moeten de gedupeerden onder de categorie "tegenpartij is een onderneming", de rubriek "verkeerde/geen levering" kiezen. Nadat ze de melding en al hun gegevens hebben ingevuld, krijgen ze een automatische mail met advies. Later krijgen ze een tweede mail waaraan als bijlage het formulier "benadeelde persoon" is toegevoegd. Dit formulier moeten ze opslaan op hun computer, invullen en terugmailen naar het e-mailadres benadeeldepartijluierverkoop@economie.fgov.be. De FOD Economie zal alle formulieren bezorgen aan het parket van Leuven.

Wie zich eerder al registreerde bij het meldpunt van de FOD Economie, zal de mail met het "formulier benadeelde persoon" automatisch ontvangen en moet zijn melding dus niet herhalen.