Dit gebeurde er op de rode loper van de MIA's

Vanavond worden voor de tiende keer de Mia's uitgereikt. Aan de tiende verjaardag van die Vlaamse muziekprijzen is een grootse awardshow verbonden. Voor de show uit haar startblokken schoot, maakten genomineerden en prijsuitreikers hun opwachting op de rode loper. Onze reporter ging de sfeer opsnuiven.
Hoeveel van zijn 7 nominaties verzilvert Bazart?

Dé grote kanshebbers van vanavond met zeven nominaties zijn de mannen van Bazart. Op de rode loper ogen ze zenuwachtig, al krijgt zanger Matthieu Terryn nog snel een knuffel van zijn ouders die supporteren langs de zijlijn. "We hopen écht dat het hun avond wordt, want ze hebben hier zo hard voor gewerkt, aldus papa Terryn.

"We zullen wel zien: dat is onze ingesteldheid vanavond. We zijn al blij dat we hier mogen zijn", zegt Terryn. "Als we maar één prijs zouden winnen, dan liefst die voor de doorbraak. Dat zou een mooi symbool zijn voor ons zot jaar 2016." Een dankwoord hebben ze niet voorbereid. "Ik wacht het moment af. Maar ik wil niet enkel "merci" zeggen, want dat is flauw. We zullen elkaar hier ook wel mee verrassen, gok ik", aldus Terryn.

Voor gitarist Simon Nuytten wordt de prijsuitreiking extra spannend: zijn vriendin Olga Leyers mag de award uitreiken in de categorie groep, waarin Bazart een van de kanshebbers is. "We hebben beslist dat het raar zou zijn om elkaar niet te kussen, als we de prijs mogen ophalen. We gaan niet muilen, maar maximum drie seconden kussen op het podium: dat moet kunnen."

Even goed als vorig jaar?

Maarten Devoldere was met zijn kompanen van Balthazar een van de prijsbeesten vorig jaar. Vanavond staat hij op de rode loper met zijn eigen band Warhaus, onder wie zijn vriendin Sylvie Kreusch. "Dit is anders, maar op een goede manier. Door de tournee heb ik tijd gehad om aan deze formatie te wennen."

De glitter en glamour die met een awardshow - en vooral de rode loper - gepaard gaan, noemt Devoldere vooral "grappig". "Ik heb me erbij neergelegd dat je aan het showbizzcircus ook gewoon plezier moet proberen beleven."

Zijn verwachtingen voor vanavond zijn aan de lage kant. "Dan kan ik niet ontgoocheld worden." Als hij dan toch een prijs mee naar huis mag nemen, dan liefst die voor beste album, de MIA waar Balthazar al drie keer even veel platen mee bekroond zag. "Met die plaat vertel ik een verhaal. En in de categorie doorbraak kan ik absoluut niet op tegen groepen die Sportpaleizen uitverkopen."

Stan Van Samang, voor de gelegenheid strak in ruitjespak op de rode loper, voelt zich een beetje onwennig tussen alle glitter en glamour. "Het hoort erbij, en dat heeft ook wel iets. In alle nederigheid denk ik niet dat ik vanavond met een prijs ga lopen, maar goed, dat dacht ik vorig jaar ook (lacht)."

"Ik ben al blij dat ik vanavond mag zingen in de show. Als ik vanavond in de prijzen val, dan ben ik nog een tikkeltje gelukkiger. Maar ik verwacht vanavond vooral een fijn feest, onder collega's. Al ga ik het heel rustig houden, want ik moet de komende dagen optreden."

Verrassingen?

Het Zesde Metaal (foto), met vier nominaties een grote kanshebber, hoopt het meest op de MIA voor beste groep. "We zijn de laatste jaren sterk gegroeid, en dat zou een mooie beloning zijn. Maar ik heb ook aan mijn outfit gedacht. Als we dan niets winnen, passen we toch mooi in het decor", zegt frontman Wannes Cappelle. Over een mogelijk dankwoord heeft hij niet echt nagedacht. Maar iets met een vleugje West-Vlaams behoort tot de opties.

Presentator Niels Destadsbader komt pas kijken als artiest. In de categorie Vlaams populair is hij een outsider voor de winst. "Concurreren met Christoff kan ik eigenlijk niet, want we richten ons op een ander publiek. Ik ben al blij als het een beetje spannend wordt." Opkijken doet Destadsbader vooral naar Clouseau. "Al zo lang bezig, en nog altijd in uitstekende doen."

Bart Peeters: "De Vlaamse Grammy's"

Zangere/presentator Bart Peeters leidt de live-uitzending vanavond in goede banen. Als prijsbeest in de MIA-categorie "beste Nederlandstalig" mag hij nu zijn collega's in de bloemetjes zetten. "Ik heb al veel shows van deze orde gepresenteerd in Nederland, maar voor Vlaanderen is dit echt ongezien groots. Het valt nog het best te vergelijken met de Grammy's."

Zenuwachtig is Peeters al lang niet meer voor een presentatieopdracht van deze orde. "Bezorgd ben ik wel, want vanavond is alles live, ook de muziek. Dan is het afwachten of alles tot bij de kijker komt zoals het bedoeld is. Maar live-televisie is als een voetbalmatch: er vallen niet altijd even veel goals".

Wie hij graag als winnaar ziet in "zijn" categorie, beste "Nederlandstalig"? "Ik vind artiesten die in hun streektaal zingen ge-wel-dig, en een goede evolutie voor de muziek. Ertebrekers, Tourist Lemc en Het Zesde Metaal verdienen het dus allemaal. En dan is er nog een bandje dat Bazart heet en heel goed bezig is. Ze zingen in het algemeen Nederlands, en zeer goed. Het wordt spannend."