Dubbel zoveel mensen ruilen eigen wagen in voor deelauto

Steeds meer mensen ruilen een eigen wagen in voor een deelauto: het aantal mensen dat gebruikmaakt van allerhande autodeelsystemen is in een jaar tijd verdubbeld. "De deeleconomie zit in de lift", zegt Jeffrey Matthijs van Autodelen.net aan VRT Nieuws. "Vooral millennials hebben geen nood meer aan een eigen auto."

In januari vorig jaar waren er in ons land zo'n 14.000 autodelers, dit jaar zijn dat er al 28.000. Dat is dus een verdubbeling. Het aantal auto's dat gedeeld wordt, is meer dan verdubbeld: van 1.200 vorig jaar tot zo'n 3.000 deelauto's nu. "De deeleconomie zit in de lift", legt Matthijs uit. "Bovendien vinden veel millennials het niet meer nodig om een eigen auto te bezitten. Ze zijn opgegroeid met files en de klimaatverandering. Ze willen een auto kunnen gebruiken, maar hoeven die niet te bezitten."

Dat ook de overheden de laatste tijd op de kar zijn gesprongen, net als verschillende autobouwers verklaart ook deels het succes van het autodelen. Bovendien zijn er naast de grote spelers zoals Cambio ook steeds vaker kleine lokale initiatieven. "Zo is er in Temse bijvoorbeeld een garage die niet alleen auto's verkoopt, maar er ook deelt", zegt Matthijs. "In Gent is zelfs een apart initiatief met enkel elektrische auto's waardoor ook die doelgroep wordt aangeboord."

"De cijfers moeten wel ietwat genuanceerd worden", zegt Matthijs voorts. Zo bestaat er zoiets als peer-to-peerautodelen. Hier delen particulieren hun auto's onder elkaar op een website. "Het is een beetje vergelijkbaar met Airbnb, maar dan voor autodelen. Het is heel laagdrempelig en veel mensen staan op de website geregistreerd, maar doen in de praktijk niet aan autodelen. Dat vertekent de cijfers een beetje." Zonder het peer-to-peerautodelen is er in vergelijking met vorig jaar nog steeds een toename van 35 procent.

Momenteel lijkt autodelen vooral een stedelijk fenomeen, toch kan het ook een oplossing zijn voor wie in een meer landelijke gemeente woont. Hiervoor is volgens Matthijs vooral het peer-to-peerautodelen een optie. "Het is echt heel laagdrempelig, wat het een goede instap maakt voor veel mensen."