Geen Darwin, minder Atatürk in Turkse scholen?

Als de voorstellen voor het nieuwe schoolcurriculum in Turkije groen licht krijgen, zullen scholieren in de middelbare school niet meer onderwezen worden over de evolutieleer van Charles Darwin. Ook het belang van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, zou ingeperkt worden.

In Turkije woedt momenteel het debat over het nieuwe curriculum voor het komende schooljaar. Het Turkse ministerie van Onderwijs publiceerde vorige maand enkele voorstellen waarvan enkele stof doen opwaaien. Zo zou de evolutieleer van Charles Darwin geschrapt worden uit de lespakketten biologie voor het laatste jaar van de middelbare school.

"De bevindingen van Darwin zijn gewoon een theorie", liet minister van Onderwijs Ismet Yilmaz optekenen. "Zijn werk is slechts gebaseerd op theorieën. Eigenlijk is het net hetzelfde als de Big Bang-theorie in natuurkunde. Deze zaken vereisen een aparte discussie, los van het onderwijscurriculum." Het hoofdstuk over de evolutieleer zou vervangen worden door een hoofdstuk over de invloed van ecologie en omgevingsfactoren op genetica.

De uitsluiting van Darwin is niet nieuw. Enkele jaren geleden stelde de conservatief-nationalistische onderwijsvakbond in Turkije al voor om alle vermeldingen van de evolutieleer in hun geheel te bannen uit schoolboeken. Er zijn echter nog andere voorstellen die tot consternatie hebben geleid.

Zo zou de rol die Mustafa Kemal Atatürk, stichter van Turkije, gespeeld heeft, veel minder belicht worden. De naam van Atatürks opvolger, Ismet Inonü, zou zelfs helemaal geschrapt worden. Hij slaagde erin om Turkije uit de Tweede Wereldoorlog te houden, tot op enkele maanden voor het einde. Iets dat velen beschouwen als het grootste diplomatieke succes in de geschiedenis van het moderne Turkije.

"Iedereen mag zijn mening geven"

De voorstellen staan nu open voor "publieke discussie", waarbij mensen zelf nog suggesties mogen doen om dingen aan te passen. "Bestudeer het voorstel, iedereen mag zijn mening geven. Daarna zullen we een tekst presenteren", reageert minister Yilmaz op de kritiek.

En kritiek, die is er. Turkse oppositieleden, wetenschappers en vakbonden noemden de ontwerpteksten van minister Yilmaz "onacceptabel". Vooral het minimaliseren van de rol van Atatürk kan op weinig begrip rekenen.

Een definitieve beslissing over het nieuwe curriculum komt er pas vanaf eind deze maand.

Meest gelezen