Hendrik Vos: "Merkel bij Erdogan, dat is vooral symbolisch"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt vandaag een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "Merkel wil hiermee vooral laten zien dat Duitsland en Turkije nog altijd samenwerken. Dat op zich is al een belangrijk symbolisch signaal in een turbulente regio en in diplomatiek turbulente tijden", zegt Hendrik Vos, professor Europese politiek aan de UGent.
Recep Tayyip Erdogan en Angela Merkel (archieffoto)

Het is het eerste bezoek van Merkel aan Turkije sinds de staatsgreep vorige zomer. Er is geen duidelijke agenda opgegeven, het is dus een beetje koffiedik kijken waarover de twee het zullen hebben. "Dit bezoek heeft vooral een symbolische waarde", zegt professor Hendrik Vos in "De ochtend". "Merkel wil er vooral mee tonen dat Duitsland en Turkije nog altijd samenwerken. Dat op zich is een belangrijk signaal in een turbulent moment: Europa heeft nog altijd bondgenoten, en het is belangrijk om te laten zien dat we blijven praten met bondgenoten."

President Erdogan is zeker geen onbesproken blad, geeft ook Vos toe. "In Turkije lopen dingen verkeerd, de manier waarop Erdogan zijn land bestuurt, is omstreden. Hij is niet de meest betrouwbare en fijne kerel om zaken mee te doen, maar het is toch belangrijk om die relatie in stand te houden. In die regio is Turkije de meest betrouwbare bondgenoot, al is dat relatief."

Niet onbelangrijk: Turkije heeft ook de sleutel tot Europa in handen in de hele vluchtelingendeal. "Dat is een gigantische troef waarover Erdogan beschikt. Als hij de spreekwoordelijke poorten tot Europa weer openzet, kampt Europa opnieuw met een grotere instroom van vluchtelingen."

De vrees dat Europese leiders de kwestie van mensenrechten en vrijheden te weinig aan bod laten komen in gesprekken met Turkije, is volgens Vos wel terecht. "In die diplomatieke relaties speelt altijd een dosis pragmatiek. Het is belangrijk dat EU-leiders die kwestie blijven benadrukken in hun gesprekken met Erdogan."

"Theresa May wil alle restjes meepikken"

Eind vorige week was de Britse premier Theresa May op bezoek bij Erdogan. Hier liggen de kaarten enigszins anders, zegt Vos. "Het Verenigd Koninkrijk stapt binnenkort uit de Europese Unie, May weet dat ze dus een vlotte toegang tot de Europese markt zal verliezen. Het is haast een race tegen de tijd, ze is koortsachtig op zoek naar nieuwe opportuniteiten."

Op die manier moeten we ook Mays bezoek aan de Verenigde Staten vorige week begrijpen, meent Vos. "Je merkt dat op persoonlijk en diplomatiek vlak de relatie met president Donald Trump stroef verloopt. Maar May heeft nieuwe handelspartners nodig, en ze hoopt die daar te vinden. Alle beetjes helpen."

Vos merkt op dat de Turkse handel nu al sterk verbonden is met de Europese. "Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk zal ze automatisch ook een deel van de Turkse markt verliezen. May probeert hier en daar toch garanties te rapen, alle restjes mee te pikken."