Inreisverbod Trump bijgestuurd voor wie verblijfsvergunning heeft

Het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump is ietwat bijgestuurd. Wie uit een van de 7 geviseerde landen komt en een permanente verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten bezit, kan voortaan opnieuw zonder beperkingen naar land binnen. Hiermee komt een einde aan de meest verwarrende maatregel van het inreisverbod van Trump.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De eerste paar dagen van het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump heerste op de Amerikaanse luchthavens vooral chaos. Het presidentieel decreet was niet al te duidelijk, waardoor het inreisverbod voor de 7 landen (Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië) ook van kracht was voor wie uit die landen komt, maar wel degelijk over een permanente verblijfsvergunning beschikt.

De zogenoemde green card-houders konden wel een aanvraag doen om alsnog binnen gelaten te worden. Wat op zich erg vreemd is, aangezien ze feitelijk over een verblijfsvergunning beschikken. Volgens het Witte Huis worden ze daarom nu zonder die formaliteiten opnieuw het land binnengelaten, omdat dat "efficiënter" zou zijn. Wellicht is de juridische onhoudbaarheid van dit verwarrende deel van het presidentiële decreet er ook niet vreemd aan.