Journalist hardhandig uit zaal gezet tijdens meeting Marine Le Pen

In Frankrijk is een journalist van het nieuwsmagazine Quotidien hardhandig de zaal uitgezet op de ondernemersbeurs toen hij een vraag wou stellen aan FN-voorzitter Marine Le Pen. Volgens de security had de journalist zich agressief opgesteld tegenover de agenten, maar volgens de redactie van het nieuwsmagazine werd hun journalist op vraag van het Front National buitengezet.

Journalist Paul Larrouturou wou weten of de lijfwacht van Marine Le Pen effectief haar parlementair medewerker is geweest in het Europees Parlement. Een kritische vraag, want de voorzitter van het FN moet ruim 300.000 euro terugbetalen aan het Europees Parlement omdat ze medewerkers - die betaald werden met Europees geld - heeft ingeschakeld voor de nationale werking van haar partij.

Maar Larrouturou kreeg de vraag amper gesteld of hij werd letterlijk bij de kraag gevat door twee veiligheidsagenten en hardhandig de zaal buitengezet. De journalist bood verzet en haalde zijn persaccreditatie tevoorschijn. Larrouturou probeerde nog verhaal te halen bij de security en vroeg excuses, waarop hij en zijn cameraploeg een tweede keer met geweld werden aangepakt. Toen een lid van de ploeg nog een scheldwoord nariep, reageerden de veiligheidsagenten furieus.

(lees verder onder tweet) 

Quotidien: "Gebeurd op vraag van het Front National"

De veiligheidsagenten in kwestie werkten voor de organisatie van de ondernemersbeurs, en niet rechtstreeks voor Marine Le Pen. Zij beweren dat de journalist zich agressief had opgesteld en dat zoiets een risico was in de menigte die zich rond Le Pen had gevormd.

Volgens de redactie van Quotidien kwam de vraag om de journalist te verwijderen echter rechtstreeks vanuit de entourage van de Franse presidentskandidate. Iets wat de rechterhand van Marine Le Pen afdoet als "fake news".

De redactie van het nieuwsmagazine Quotidien staat al enige tijd op gespannen voet met het extreemrechtse Front National. Marine Le Pen weigert systematisch om hun journalisten toe te laten op evenementen en interviewmomenten van de partij. Een ploeg van Le Petit Journal - de voorganger van Quotidien - werd in 2015 al eens agressief benaderd tijdens een meeting van het FN. Ook toen maakte Paul Larrouturou deel uit van de ploeg.

Paul Larrouturou deed zijn verhaal in de studio van Quotidien

Meest gelezen