Merkel uit bezorgdheid over vrije meningsuiting tegenover Erdogan

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft tijdens een meer dan twee uur durend gesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan haar bezorgdheid geuit in verband met de situatie van de vrije meningsuiting in Turkije. Merkel is op staatsbezoek in Ankara, haar eerste bezoek sinds de mislukte coup van 15 juli vorig jaar.

Na het onderhoud zei ze dat ze het hebben gehad over hun gemeenschappelijk belang bij terreurbestrijding. Ze heeft Erdogan beloofd te helpen bij het vinden van de daders van de coup. Na de coup heeft de Turkse overheid een grootscheepse campagne tegen vermeende putschisten en hun aanhang gelanceerd.

Merkel beklemtoonde ook dat vrije meningsuiting en politieke diversiteit niet het slachtoffer mogen worden. "Oppositie maakt deel uit van democratie", zei ze achteraf. Ze zei Erdogan ook te hebben duidelijk gemaakt dat scheiding der machten en vrijheid van meningsuiting ook "gegarandeerd" moeten zijn in de grondwetswijziging. Daarover organiseert het Turkse regime in april een referendum.

Door de grondwetswijziging krijgt Turkije een presidentieel regime, wat neerkomt op meer macht voor president Erdogan. Die heeft de overschakeling verdedigd tegenover Merkel. Hij noemde haar bezoek belangrijk voor de Turks-Duitse betrekkingen, meer bepaald op het vlak van terreurbestrijding.