Orbán veroordeelt Europese sancties tegen Rusland

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft de Europese sancties tegen Rusland veroordeeld. "Helaas is in het westelijke deel van ons continent een anti-Russisch beleid in de mode geraakt", zo zei Orbán op een gemeenschappelijke persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin.

Een dag voor een Europese top op Malta werd Poetin met alle egards ontvangen in Boedapest. Geen enkele andere Europese lidstaat heeft nauwere banden met Moskou dan het Hongarije van Orbán. Niettemin heeft Boedapest nog steeds geen gebruik gemaakt van zijn vetorecht om de sinds 2014 bestaande economische sancties tegen Rusland te torpederen.

Orbán raamde de schade van de sancties voor zijn land op 6 miljard euro, een bedrag dat onafhankelijke economen niet kunnen bevestigen. Het is ook niet duidelijk of in dit bedrag de verliezen zijn opgenomen die voortvloeien uit de Russische tegensancties. Als tegenzet bande Moskou de import van Europese landbouwproducten.

Orbán sprak echter de hoop uit dat het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump een kentering kan teweegbrengen. Trump wordt een meer pro-Russische houding toegedicht dan zijn voorganger Barack Obama. "Een grote verandering van de internationale verhoudingen hangt in de lucht. Dat kan zorgen voor gunstigere omstandigheden voor de Europees-Russische en dus ook de Hongaars-Russische samenwerking."

Orbán en Poetin spraken ook over hun energiesamenwerking. Het Russische Rosatom investeert fors in de upgrade van de kerncentrale van Paks. Poetin zegde Boedapest ook gasbevoorradingszekerheid toe.