Oud interview met eega brengt Franse presidentskandidaat Fillon nog meer in verlegenheid

De positie van de Franse presidentskandidaat François Fillon komt steeds meer in het gedrang. Meest recente etappe in het schandaal is een interview uit 2007 waarin diens vrouw Penelope beweert dat ze nooit heeft gewerkt voor haar man. Dat staat lijnrecht tegenover de verklaringen van Fillon zelf van vorige week. Het gerecht kondigt aan dat het zijn onderzoek uitbreidt naar twee kinderen van het echtpaar Fillon die tegen een riante vergoeding werk voor hun vader zouden hebben uitgevoerd. Intussen komt er ook binnen de eigen partij steeds meer openlijke tegenkanting tegen de kandidatuur van Fillon.

Het Franse satirische blad Le Canard Enchaîné onthulde vorige week dat Penelope Fillon tussen 1988 en 2013 ruim 900.000 euro zou verdiend hebben als parlementair medewerkster van haar man, momenteel presidentskandidaat voor de rechtse partij Les Républicains. Op zich geen probleem, ware het niet dat Penelope Fillon nooit die job effectief zou hebben uitgevoerd.

François Fillon reageerde furieus en sprak van vrouwenhaat en een complot van zijn linkse tegenkandidaten. In het Franse televisiejournaal counterde Fillon de aantijgingen ten stelligste als volgt: "Mijn vrouw heeft gewerkt voor mij sinds mijn eerste verkiezing in 1981. Ze heeft me altijd bijgestaan, ze corrigeerde mijn toespraken, ze vertegenwoordigde mij op manifestaties..."

Maar nu duikt een gênant interview met Penelope Fillon uit 2007 op, afgenomen door de Britse krant Sunday Telegraph enkele dagen nadat haar man tot premier van Frankrijk werd benoemd. Daarin laat ze het volgende optekenen: "Ik ben nooit zijn assistent geweest, of iets dat ook maar in die richting gaat. Ik heb me ook nooit beziggehouden met zijn communicatie".

Woorden die dus lijnrecht ingaan tegen wat haar man vorige week nog stelde als wederwoord op de aantijgingen over de nepjob. Het interview met de vrouw van Fillon werd destijds opgenomen op video, en het magazine Envoyé Spécial van France 2 zendt vanavond enkele fragmenten uit.

Twee kinderen van Fillon in het vizier

Het Franse financieel parket richt zijn blik nu ook op de twee kinderen van François Fillon die voor hem in het parlement hebben gewerkt toen hij senator was. Dit meldt de krant Le Parisien.

Een verhoor van de twee zou er snel aankomen, net als een huiszoeking in de Franse Senaat, aldus Le Parisien. Volgens het blad Le Canard Enchainé zouden de twee kinderen 84.000 euro bruto hebben opgestreken voor hun werk. Volgens Fillon waren ze tewerkgesteld in hoedanigheid van advocaat, maar onderzoek heeft uitgewezen dat geen van beiden een diploma rechten op zak had toen ze opdrachten voor hun vader uitvoerden.

Fillon verliest steun

Door de nieuwe onthullingen komt François Fillon in steeds nauwere schoentjes te staan. Het parket in Parijs voert al een vooronderzoek naar mogelijke fraude met overheidsgeld door het koppel Fillon, al is er uiteraard het vermoeden van onschuld. Fillon heeft zijn aanhangers dan ook opgeroepen de resultaten van dat eerste onderzoek - die er binnen twee weken moeten zijn - af te wachten.

Maar hoe dan ook is de politieke schade nu al niet te onderschatten. In peilingen gaat de presidentskandidaat voor Les Républicains (LR) er steeds meer op achteruit, volgens sommige peilingen haalt Fillon zelfs de tweede ronde niet. Intussen verliest François Fillon ook binnen zijn eigen partij steun. Enkele parlementsleden van LR vragen zich openlijk af of Fillon zijn kandidatuur beter niet zou intrekken, al hebben sommigen van hen tijdens de voorverkiezingen hun steun voor een andere kandidaat uitgesproken.

Voorlopig blijft François Fillon campagne voeren. Hij blijft bij zijn oorspronkelijke standpunt dat hij zich pas zal terugtrekken als het gerecht aan een formeel onderzoek zal beginnen.