Trump: "Amerikaans-Australische vluchtelingendeal is slechtste ooit"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen weekend zwaar uitgehaald naar het vluchtelingenakkoord dat de VS en Australië afgesloten hebben onder zijn voorganger Barack Obama. Hij deed dat in een telefoongesprek met de Australische premier Malcolm Turnbull, dat naar verluidt zeer vijandig verliep.
Archieffoto

Trump zou volgens de Amerikaanse krant The Washington Post gezegd hebben dat het gesprek met Turnbull van zaterdag het "ergste telefoongesprek was" dat hij die dag had gevoerd. Zaterdag belde Trump ook onder meer met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en met de Russische president Vladimir Poetin.

"Doodvonnis"

De Amerikaanse president noemde het Australisch-Amerikaanse vluchtelingenakkoord, dat inhoudt dat de VS 1.250 vluchtelingen zal opvangen die momenteel in de Australische detentiecentra op Nauru en Manus Island vastzitten, de "slechtste deal ooit". Trump verweet Turnbull dat de deal zijn politieke "doodvonnis" is en beschuldigde Australië ervan de "volgende Boston bombers" te willen exporteren.

De krant citeert ook een hoge Amerikaanse verantwoordelijke die stelde dat Trump aan Turnbull verklaard zou hebben dat hij "de intentie heeft" om het vluchtelingenakkoord te respecteren, wat hem de ruimte geeft om in de toekomst nog steeds uit de deal te stappen.

Geen uur, maar 25 minuten

Het telefoongesprek dat een uur had moeten duren, werd door de Amerikaanse president abrupt onderbroken na 25 minuten, toen Turnbull gesuggereerd zou hebben om over te gaan naar de thema's van de buitenlandse politiek, zoals het conflict in Syrië.

Turnbull wil volgens de Australische media niet officieel reageren op het telefoongesprek, maar bevestigt dat de band met de VS "zeer sterk" blijft. Nieuwszender ABC meldt op gezag van bronnen binnen de Australische overheid dat de berichten van The Washington Post "nagenoeg accuraat" zijn. Ze noemen de conversatie "robuust" en "korter dan verwacht". Een minister verklaarde dat Trump "de deal haat".

Trouwe bondgenoten

De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, verklaarde dinsdag nog dat de deal nog zal doorgaan, maar dat er "extreme doorlichtingsmaatregelen" toegepast zullen worden. Trump reageerde ondertussen wel op de berichten. "Geloof je dat nu? De Obama-administratie is ermee akkoord gegaan duizenden illegale immigranten van Australië over te nemen. Waarom? Ik zal die domme deal onderzoeken!"

Australië is een van de trouwste bondgenoten van de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog. Beide landen werken samen rond spionage en defensie, en wisselen grote hoeveelheden informatie met elkaar uit. Ze waren samen betrokken bij de oorlogen in Afghanistan, Irak en Syrië.

Wie heeft Trump al beledigd?

Een journalist van de New York Times heeft van het incident met Australië gebruik maakt om een lijstje te maken met landen die Trump in zijn twee weken als Amerikaans president al heeft beledigd. Hij heeft ze op de wereldkaart ingekleurd in verschillende thematische kleuren. Zo verwijst groen naar de inreisban, blauw naar het TPP-verdrag en oranje naar "zonder reden". De journalist benadrukt dat het een niet-exhaustieve lijst is.