Turkije verbiedt vrije media-uitzendingen bij terreuraanslagen

Het is Turkse media voortaan verboden op eigen houtje over terreuraanslagen in Turkije te berichten. Dat meldt Hürriyet Daily News op basis van de Turkse mediawaakhond. Ze mogen op zulke momenten enkel nog mededelingen en beelden verspreiden die de Turkse regering vrijgeeft.

Onafhankelijke verslaggeving in Turkije over terreuraanslagen in het land lijkt in de toekomst onmogelijk te worden met een nieuwe regel die de Turkse mediawaakhond de Turkse media oplegt. Het is hen voortaan verboden op eigen houtje over zulke aanslagen te berichten, zo heeft de waakhond vertegenwoordigers van alle grote netwerken gisteren tijdens een vergadering duidelijk gemaakt.

Die vergadering was volgens Hürriyet Daily News belegd om een einde te maken aan de "verwarring" die over verslaggeving is gerezen onder de noodtoestand die Turkije sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli heeft uitgeroepen.

Regeringwoordvoerders

Media mogen in de toekomst enkel nog over terreuraanslagen in Turkije berichten op basis van mededelingen van regeringswoordvoerders. Beelden van de plaats van de aanslag mogen ze niet meer uitzenden, beelden van angstige mensen of mensen in paniek evenmin. Ook beelden van brandweerwagens, politievoertuigen en ambulances zijn verboden.

Berichten over terreuraanslagen het label "breaking" geven, is eveneens taboe. Correspondenten en nieuwsankers mogen in hun uitspraken niet "overdrijven" en geen "opruiende taal" gebruiken. Zenders mogen de locatie van aanslagen niet langer bekendmaken, laat staan de precieze plek op een kaart aanduiden.

Vooral berichtgeving over aanslagen in Istanbul en in de provincies Izmir en Antalya is de mediawaakhond een doorn in het oog. Zenders die de nieuwe regels niet naleven, riskeren een straf. Bij een eerste overtreding gaat het medium in kwestie 24 uur uit de ether. Bij een tweede inbreuk binnen het jaar na de eerste kan de waakhond de uitzendingen tot wel vijf dagen schrappen. De volgende keer loopt dat op tot 15 dagen. Uiteindelijk kan de waakhond de vergunning van hardleerse zenders permanent intrekken.