Tusk: "Migratieroute van Libië naar Italië moet dicht"

De Europese president Donald Tusk heeft gezegd dat het nu tijd is om ook de migratieroute van Libië naar Italië af te sluiten. Tusk deed zijn uitspraak na een ontmoeting met de door de EU erkende premier van Libië, Fayez Mustafa el-Sarraj, en aan de vooravond van een Europese top in Malta. Op die top zal Tusk voorstellen doen om mensensmokkelaars aan te pakken en de migratiestromen beter te beheren.
AFP or licensors
Donald Tusk en de door de EU erkende Libische premier Fayez Mustafa al-Sarraj.

Op de Europese top staat, naast de toekomst van de EU en de trans-Atlantische relaties, de Europese migratiepolitiek nog maar eens centraal. De aandacht zal vooral naar Libië gaan, het belangrijkste vertrekpunt voor migranten en vluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa trachten te bereiken.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen tussen 1 en 29 januari 4.292 mensen via de zogenaamde centrale Middellandse Zeeroute in Italië aan. 227 anderen overleefden de overtocht niet.

"Dit is niet houdbaar, voor Europa noch voor Libië", zei Donald Tusk vandaag in Brussel, waar hij Fayez Mustafa al-Sarraj ontving, de eerste minister van de door de VN erkende Libische eenheidsregering. "Morgen zal ik nieuwe concrete en operationele maatregelen voorstellen om ons werk te versterken, smokkel- en mensenhandelnetwerken efficiënter aan te pakken en de migratiestromen efficiënter te beheren."

Met het akkoord met Turkije heeft de EU vorig jaar bewezen dat ze de oostelijke Middellandse Zeeroute kon droogleggen, zei Tusk. "Het is tijd om nu ook de route van Libië naar Italië af te sluiten. Ik heb daar lang over gesproken met de Italiaanse premier Paolo Gentiloni en ik kan u verzekeren dat we daarin kunnen slagen. We zijn het verplicht aan wie lijdt en zijn leven riskeert. Maar we zijn het ook verplicht aan de Italianen en aan alle Europeanen."

Vorige week stelde de Europese Commissie al een aantal maatregelen voor om de migratiestroom vanuit Libië naar Europa in te dammen. De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini, wil echter niet weten van een kopie van het akkoord met Turkije.

Emilio Morenatti

Vluchtelingen springen uit een overvolle boot tijdens een reddingsoperatie voor de Libische kust.