Van omstreden dochter... tot een ware Máximania

Trouwen op 02/02/02. Het typeert de Nederlandse Willem-Alexander zó hard. Intussen zijn we 15 jaar later en zijn Willem-Alexander en Máxima drie dochters en een koningschap rijker. Meer nog: het koppel is populairder dan ooit. De Nederlanders dragen de koning die dicht bij zijn volk staat op handen, en over Máxima kan nauwelijks een kwaad woord gezegd worden. Nochtans was de start bijna een valse start te noemen.
Op al onze leveringen zijn de Algemene Voorwaarden van de Fotografenfederatie BFN,NVF,GKF van toepassing, als gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam op 1 November 2003 onder nummer 147/2003

Prins Pils: "Het is Máxima of..."

Willem-Alexander ontmoet de ravissante Máxima Zorreguieta in 1999 op een feestje in Sevilla. Meteen is duidelijk dat de twee elkaar waard zijn. Willem-Alexander draagt zijn imago van prins Pils mee en dat vanwege zijn turbulent liefdes- en uitgaansleven, Máxima wordt dan weer omschreven als een losbol. Op foto's staat de toekomstige prinses steevast als fuifnummer met een sigaretje en wijntje in de hand.

Maar erger: Máxima blijkt ook de dochter te zijn van een voormalige staatssecretaris onder dictator Videla, Jorge Zorreguieta. De keuze van de prins staat ter discussie ("hij trekt zich niets aan van mensenrechten"), brengt zelfs het kabinet van premier Wim Kok in de problemen. Willem-Alexander houdt echter voet bij stuk: het is Máxima of het land mag een nieuwe kroonprins zoeken.

Twee jaar later volgt de verloving in een rechtstreekse (!) tv-boodschap. De scheef bekeken Máxima verovert direct alle harten. Niet alleen verwerpt ze van de eerste minuut al het Videla-regime en betuigt ze oprechte spijt, ze praat ook nog eens een charmant mondje Nederlands. Niet perfect, maar ze probeert tenminste en scoort.

AP2006
AP2002

Offers die Nederland doen smelten

De Argentijnse schone en het Nederlandse hof hebben van in het begin een uitgekiende strategie: Máxima brengt grote offers voor haar nieuwe land. Zo bindt ze in en gaat ze akkoord dat haar vader niet op haar huwelijk wordt toegelaten. Jorge Zorreguieta ziet zijn dochter op tv trouwen, vanuit een hotelkamer in Londen.

Wanneer Máxima dan ook nog eens haar tranen laat rollen tijdens de huwelijksinzegening in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op de toepasselijke tango "Adiós nonino" ("Vaarwel vadertje"), is heel Nederland vergevingsgezind en zowaar gesmolten. 

AP2002

Moederkloek van de 3 A's

In 2003, 2005 en 2007 volgen achtereenvolgens de dochters (Catharina-)Amalia, Alexia en Ariane, ook wel eens de 3 A's genoemd. Máxima werpt zich op als een tedere en speelse moederkloek en geeft ongedwongen interviews aan de pers. Ze verklapt dat ze -zoals zovelen- met andere moeders taxichauffeur speelt voor klasgenootjes, dat ze helaas geen keukenprinses is ("lange leve de magnetron") en ze laat zonder schroom zien dat ze Sinterklaasliedjes uit volle borst kan zingen.

De kinderen worden niet grootgebracht als prinsessen, daar staat het koppel op. Ze zouden de eerste Oranjes zijn die "écht worden opgevoed". Een ijsje gaan eten in het plaatselijke ijssalon van Wassenaar, bijvoorbeeld? Helemaal geen probleem. Daar gaan ze gezellig met z'n allen met de fiets naartoe. Of zakgeld geven? Te beginnen met 1 euro als de meiden 6 jaar zijn.

video: de hoogtepunten van het kristallen huwelijk in beeld. (zet geluid best op)

Oeps, de flaters

Elke royal maakt een uitschuiver, ook Máxima. In 2007 stelt ze het rapport "Identificatie met Nederland" voor en geeft ze zichzelf als voorbeeld. "Dé Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden. Nederland is veel te veelzijdig om in één cliché te vatten. Dé Nederlander bestaat niet", klinkt het ongetwijfeld goedbedoeld. Maar op dat moment heerst in Nederland het debat over de dubbele nationaliteit en de woorden van de prinses schieten in het verkeerde keelgat. Geert Wilders spreekt van "prietpraat" en volgens schrijver Paul Scheffer begrijpt Máxima gewoon niet dat de meeste mensen aan één plek zijn gebonden.

Wanneer de heisa is overgewaaid is er datzelfde jaar ook nog commotie over een bouwproject van het prinselijke paar op het Mozambikaanse schiereiland. De projectontwikkelaar zou de lokale overheid omgekocht hebben. De droomvilla komt er, maar wordt een nachtmerrie. De prins bekent er letterlijk "wakker van te liggen". Begin 2012 volgt de verkoop. Willem-Alexander en Máxima focussen zich voortaan op hun villa in Griekenland.

De look én de brains

Op 30 april 2013 doet Beatrix een stap opzij voor haar zoon Willem-Alexander. Hij is samen met Máxima klaar voor het koningschap. Opvallend daarbij is dat Máxima zich in de loop der jaren leert "beheersen". Waar ze vroeger William-Alexander in de rede durfde vallen, laat ze hem nu de nodige ruimte en betrekt hem bij gesprekken. Ze gaat niet langer lopen met álle aandacht, ze staan pal naast hem (niet vóór of achter hem).

De rol van koningin ligt Máxima. Ze is geen type dat haar dagen vult aan de haard. "De verscheidenheid in de dingen die ik kan doen, is ontzettend leuk", benadrukt ze zelf. Máxima heeft een erefunctie bij tal van organisaties en staat erop die projecten actief te volgen en aan te moedigen.

Wellicht de grootste titel die ze heeft, is die van speciale pleitbezorgster van de VN inzake inclusieve financiering (= in minder ontwikkelde landen simpele bankverrichtingen mogelijk maken). Het gaat om een uitvoerende functie en geen erefunctie zoals vele collega's van haar hebben.

Máxima heeft een universitair diploma als econome en combineert haar charme met -naar verluidt- grote dossierkennis. Ze vervult als het ware twee topjobs: die van koningin en die van VN-adviseur. De duobaan is moeilijk, want Máxima kan zich geen politieke uitspraken of inmenging veroorloven. Voorlopig gaat dat prima.

Stijl(icoon)

Máxima mag niet verschijnen of sociale media, websites en bladen staan tot in het detail vol over haar kledij. Ze moet niet onder doen voor de Britse Kate Middleton of de Deense prinses Mary. Máxima straalt zowel in een stoer broekpak als in een lange japon, zowel met losse blonde lokken of een opgestoken kapsel.  

Ontwerpers die haar mogen kleden zijn: Edouard Vermeulen, Jan Taminiau, Mattijs van Bergen, Valentino en Missoni. Maar ze trekt even makkelijk een (goedkopere) jurk van pakweg Zara aan. Buiten een incidentje vorig jaar met een mantel van Claes Iversen tijdens een bezoek aan -nota bene- Beieren (de Duitse pers zag in plaats van bouten en schroeven meer hakenkruisen als motief) zijn er nog geen onhandige combinaties gespot. Máxima mag zich een stijlicoon noemen.

De omstreden dochter-van heeft zich op die 15 jaar tijd opgewerkt tot de chouchou van Nederland en dat met een bijna vlekkeloos parcours. De collectieve bewondering of Máxima(nia) is niet uit de lucht gegrepen. "Ze betekent héél veel voor Nederland. Als mens is ze uniek", vat Willem-Alexander samen.