Vraag naar vliegreizen stijgt in 2016 met zes procent

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is afgelopen jaar met 6 procent toegenomen. Dat heeft de koepelorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA vandaag bekendgemaakt. Het groeicijfer is gecorrigeerd voor de extra dag die het schrikkeljaar 2016 telde. De groei lag iets boven het gemiddelde van 5,5 procent over de laatste tien jaar.
Passagiers wachten aan de incheck-balie.

Het aanbod van luchtvaartmaatschappijen nam een fractie minder sterk toe dan de vraag, zodat vliegtuigen gemiddeld genomen iets beter gevuld waren. De gemiddelde bezettingsgraad kwam daarmee op een recordniveau van 80,5 procent.

De luchtvaartbranche sloot het jaar af met een bijzonder sterke groei in december. De vraag lag 8,8 procent hoger dan in 2015, het aanbod 6,6 procent. De sterkste groei deed zich voor in Azië, Europa en het Midden-Oosten. In die regio's nam de ticketverkoop met meer dan tien procent toe.

"Vliegtuigreizen vormden een mooi verhaal in 2016", zegt IATA-topman Alexandre de Juniac in een persbericht. "De connectiviteit verbeterde dankzij de lancering van meer dan 700 nieuwe routes. En de gemiddelde prijs van een retourticket ging met 44 dollar omlaag waardoor vliegtuigreizen nog toegankelijker werden. Dat leidde tot een recordaantal van 3,7 miljard passagiers."

Gisteren had de IATA al laten weten dat de vraag naar vrachtvervoer door de lucht vorig jaar met 3,8 procent is gegroeid.