17-jarig meisje redt leven bejaarde vrouw dankzij EHBO-cursus op school

Een zeventienjarig meisje heeft in Roeselare op straat het leven gered van een bejaarde vrouw die een hartstilstand had. Ze kon de vrouw reanimeren dankzij de kennis die ze had opgedaan tijdens een EHBO-cursus op school. Zonder haar tussenkomst, zou de 80-jarige vrouw het niet gehaald hebben, zeggen de dokters.

In het derde, vierde en vijfde middelbaar heeft de 17-jarige Hanne Moerman EHBO-lessen op school gekregen en dat heeft afgelopen kerstvakantie méér dan zijn vruchten afgeworpen, toen een 80-jarige vrouw een hartstilstand kreeg op straat in Roeselare. 

Het meisje gaf de bejaarde vrouw hartmassage tot ze weer bij bewustzijn kwam, waarna de gearriveerde hulpdiensten het van haar overnamen. De 80-jarige vrouw overleefde de hartaanval en herstelt momenteel in het ziekenhuis. Zonder de efficiënte tussenkomst van Moerman had dit verhaal helemaal anders kunnen aflopen.

EHBO in alle scholen

Moerman is haar school dankbaar voor de reanimatielessen, maar pleit er tegelijk voor dat EHBO opgenomen wordt in het leerplan van het middelbare onderwijs.

"Ik voel me er goed bij dat ik die mevrouw heb kunnen redden. Maar de mensen rondom mij wisten niet wat ze moesten doen, dus ik vind dat dat meer zou moeten aangeleerd worden."