"ABBA is de beroemdste band in de geschiedenis van België"

Als de Amerikaanse president Donald Trump zijn beleid voert vanuit het principe "America first", welke land komt dan "second"? Nederland was er als de kippen bij om voor die positie te solliciteren, maar intussen doen ook andere landen dat. Bij ons zijn het de mannen van "De ideale wereld" die België op de gepaste manier aanprijzen.

Met een ironisch filmpje heeft de Nederlandse tv-maker Arjen Lubach vorige week naar de gunst van Donald Trump gedongen. Zijn bede om na "America first" "The Netherlands second" te maken, ging de wereld rond.

Tv-makers in verschillende andere landen hebben zich door dit filmpje laten inspireren voor een gelijkaardige montage waarin ze hun eigen land bij de nieuwe Amerikaanse president aanprijzen.

Zo willen de mannen van "De ideale wereld" dat Trump België als tweede land na de VS beschouwt. Ze verzekeren hem dat we met het Atomium "grote ballen" hebben en dat mits wat "alternative facts" ABBA de beroemdste band uit de geschiedenis van ons land is:

In Duitsland is het de beruchte komiek Jan Böhmermann die zijn land in de verf zet. Met flink wat sarcasme herinnert hij Trump aan "grootse" Duitse leiders als Adolf Hitler die dankzij "positieve berichtgeving in de media" Duitsland "groot" hebben gemaakt. Uiteraard duikt ook de Berlijnse muur op "waarvoor we de Russen hebben laten betalen":

Ook Denemarken gooit zich in de strijd. Dat land pocht onder meer met zijn talrijke windmolens die hernieuwbare energie opwekken, maar garandeert dat het die in geen tijd tot oliepompen kan ombouwen:

Zwitserland probeert het eveneens met een filmpje. Het Alpenland vermeldt terloops dat zijn vlag Trump ongetwijfeld zal bevallen gezien die opvallende gelijkenissen vertoont met het embleem van zijn "vrienden" van de Ku Klux Klan. Daarnaast garanderen de Zwitsers dat hun land volkomen vrij van Mexicanen is:

De Portugezen herinneren Trump in hun filmpje aan hun eerste koning die honderden jaren geleden de Arabieren van hun grondgebied verjoeg. "We weten wat je nu denkt: hij zou een geweldige minister van Defensie zijn", luidt de bijhorende commentaar:

Litouwen probeert Trump te overtuigen door op te scheppen over het snelste internet in de wereld dat daar beschikbaar is. "Beeld je in hoe snel je zou kunnen tweeten met ons internet", spreekt de voice-over hem toe. Het Baltische land gunt Nederland overigens de tweede plaats na de VS en neemt genoegen met de derde stek:

Dit is nog eens het filmpje van "Zondag met Lubach" waarmee alles vorige week begon: