"EU wil sterke banden met de VS behouden"

Ondanks het feit dat de Europese landen bezorgd zijn over sommige beslissingen van de Amerikaanse president Donald Trump, willen zij zo sterk mogelijke transatlantische relaties behouden. Dat heeft Europees president Donald Tusk gezegd op de Europese top in Malta. Er is ook overeenstemming over maatregelen om de vluchtelingenstroom vanuit Libië een halt toe te roepen.
Muscat, Tusk en Juncker.

De staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-landen zijn in Malta bijeen om te praten over de vluchtelingenstroom die vanuit Libië richting Europa komt. Ook de toekomstige relaties met de Verenigde Staten stonden op het programma.

Op een persconferentie zei de Maltese premier Joseph Muscat dat er bezorgdheid is over de relaties met de VS, maar dat er geen anti-Amerikaanse sfeer was in de vergadering. "We moeten de dialoog met de VS aangaan, zoals in het verleden, maar we moeten tonen dat we niet kunnen zwijgen als er principes op het spel staan", zei Muscat.

Eerder deze week had president Tusk zwaar uitgehaald naar de nieuwe Amerikaanse regering. Hij noemde de houding van de VS een bedreiging voor Europa.

Aanpak vluchtelingenstroom uit Libië

De Europese leiders zijn het ook eens geraakt over tien maatregelen op korte termijn om de migratiestromen vanuit Noord-Afrika in te dammen. De verklaring van de Europese leiders richt zich voornamelijk op Libië, met voorsprong de belangrijkste uitvalsbasis voor migranten die de oversteek over de Middellandse Zee wagen.

De Europese Unie wil de eenheidsregering in Libië helpen door haar ondersteuning voor de Libische kustwacht aanzienlijk te versterken. Ook willen de Europeanen investeren in veilige opvangkampen in het land, helpen bij de beveiliging van de zuidelijke grenzen van Libië, de samenwerking met naburige landen versterken en steun verlenen voor de vrijwillige terugkeer van migranten naar hun land van oorsprong. Dat de beslissingen vlot werden goedgekeurd, is volgens Commissie-voorzitter Juncker het gevolg van een grondige voorbereiding van het dossier.

Vorig jaar bereikten ongeveer 180.000 migranten Europa via deze route. Zo'n 4.500 mensen lieten het leven op zee. Met de lente in aantocht dreigt een nieuwe toestroom, wat de lidstaten koste wat kost willen vermijden. De Europese aanpak stuit op forse kritiek bij internationale organisaties en niet-gouvernementele organisaties, die waarschuwen voor de erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden voor vluchtelingen die vastzitten in Libië.

Meest gelezen