"Vluchtelingendeal tussen Australië en VS gaat door", ondanks uithaal Trump

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft bevestigd dat het akkoord over de opvang van vluchtelingen tussen zijn land en de VS behouden blijft. Gisteren had de Amerikaanse president Donald Trump de deal "dom" genoemd. Turnbull ontkent ook dat Trump zomaar heeft opgehangen tijdens het telefoongesprek tussen de twee leiders vorig weekend.

Het akkoord tussen Australië en de Verenigde Staten - afgesloten onder de vorige president Obama - houdt in dat de VS 1.250 vluchtelingen zal opvangen die momenteel in de Australische detentiecentra vastzitten.

Maar in een telefoongesprek vorige zaterdag tussen de Amerikaanse president en de Australische premier gaf Trump zware kritiek op de vluchtelingendeal. Na het gesprek noemde hij het op Twitter een "domme deal" die hij nader gaat onderzoeken.

De Australische premier bevestigt nu echter van zijn kant dat het bilaterale akkoord zal worden gerespecteerd, ondanks de kritiek die de Amerikaanse president heeft geuit. "Het is belangrijk dat het akkoord wordt uitgevoerd, want dat verzekert de opties van hervestiging voor die mensen", aldus Turnbull.

Eerder verklaarde de woordvoerder van het Witte Huis al dat de deal nog zal doorgaan, maar dat er "extreme doorlichtingsmaatregelen" toegepast zullen worden.

"Trump heeft niet zomaar opgehangen"

Gisteren circuleerde er in de Amerikaanse pers het verhaal dat het telefoongesprek tussen Trump en Turnbull vrij vijandig was verlopen. Zo zou de Amerikaanse president het gesprek abrupt hebben afgebroken. Bronnen binnen de Australische overheid bevestigden het tumultueuze klimaat.

Premier Turnbull van zijn kant laat echter weten dat zijn telefoongesprek met Trump "eerlijk en hartelijk" is verlopen. Hij ontkent dat de Amerikaanse president de hoorn heeft dichtgegooid.