Bart De Wever: "Opbod van morele verontwaardiging over Trump heeft geen zin"

Het is absoluut niet abnormaal dat de N-VA richtlijnen heeft doorgestuurd naar zijn parlementsleden over hoe te communiceren over de Amerikaanse president Donald Trump. Dat zegt voorzitter Bart De Wever.

"Het is misschien een schok, maar wij sturen wel vaak richtlijnen rond naar onze parlementsleden", zegt De Wever. "Die zijn natuurlijk niet te nemen of te laten, dat zijn richtlijnen."

"In het geval van Trump merken we dat alles wat die man doet heel provocerend is, heel impulsief, en dat daar met grote verontwaardiging op gereageerd wordt", zegt De Wever. "Ik zie daar een beetje een gevaar in dat die carrousel van morele verontwaardiging, dat opbod, ons veel te ver gaat leiden."

"Wij hebben dus onze parlementsleden gevraagd om even af te wachten en naar de realiteit achter de verklaringen van Trump te kijken, want die zijn dikwijls veel minder spectaculair, en te reageren op de echte inhoud. Ik denk dat dat gewoon een kwestie van gezond verstand is", stelt De Wever

Wat wel en wat niet

"De stijl van mijnheer Trump is sowieso af te wijzen", zegt De Wever. "Hij is impulsief, hij schiet vanuit de heup, hij provoceert doelbewust en doet er altijd nog een schepje bovenop. Zo kan je niet besturen, zeker geen wereldmacht."

"Op inhoud mogen we ook reageren, maar dan wel op de correcte inhoud en op de inhoud die ons raakt, anders houd je je bezig met de interne aangelegenheden van de Verenigde Staten en het is niet onze plaats, om daar in ons parlement over te discussiëren", stelt De Wever.

We moeten ons dus niet uitspreken over bijvoorbeeld de muur die Trump wil bouwen aan de Mexicaanse grens. "De toespraak die de koning daarover gaf - en waar wij geen voorkennis van hadden - was in dat opzicht niet de beste toespraak", zegt De Wever.

Iets anders is het protectionisme van Trump. "Daarover zijn wij heel duidelijk. Dat raakt de hele wereldhandel, dus daarover mogen we echt wel onze opinie zeggen en ik geloof daar absoluut niet in. Op korte termijn zal Amerika daar misschien winst van hebben, op lange termijn weet je dat iedereen verliest. Dat raakt ons wel degelijk en daar kunnen wij dus gerust onze mening over zeggen", aldus De Wever.