Beursgang Snapchat weer stapje dichterbij

De beursgang van Snap Inc., het moederbedrijf achter Snapchat, gaat door. De onderneming heeft documenten ingediend voor een notering aan de New York Stock Exchange.
2014 Getty Images

Uit een document dat gisteren op de website van de Amerikaanse beurswaakhond SEC is gepubliceerd, blijkt dat Snap met de beursgang 3 miljard dollar (2,79 miljard euro) wil ophalen.

In totaal zou door de marktintroductie aan Snap een prijskaartje van 20 miljard tot 25 miljard dollar (18,59 miljard tot 23,24 miljard euro) komen te hangen. Het beurssymbool wordt "SNAP".

Gisteren opende Snap ook de boeken over het afgelopen jaar. Het rapporteerde een verlies van bijna 515 miljoen dollar (478,74 miljoen euro), tegen een negatief resultaat van 373 miljoen dollar (346,73 miljoen euro) een jaar eerder. De opbrengsten groeiden wel fors, van bijna 59 miljoen dollar (54,85 miljoen euro) naar ruim 404 miljoen dollar (375,55 miljoen euro).

Beurs van New York

Net als Twitter en Alibaba verkiest Snap de beurs van New York boven technologiebeurs Nasdaq. Die laatste werd lang beschouwd als een evidente keuze voor technologiebedrijven, maar zag zijn reputatie de laatste jaren aangetast door een aantal technische problemen.

Snap is vooral bekend voor Snapchat, waarmee gebruikers elkaar fotoberichtjes kunnen sturen die na enkele seconden weer verdwijnen. De dienst is erg populair bij tieners en wordt dagelijks door 168 miljoen mensen gebruikt.

Vorig jaar besloot het bedrijf zich om te dopen tot "Snap", om duidelijk te maken dat het meer te bieden heeft dan Snapchat alleen.