Bombardier ontkent dat honderden banen wegvallen in Brugge

De Europese topman van constructeur Bombardier ontkent dat er in de fabriek in Brugge honderden banen op de tocht staan. Dat heeft hij minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verzekerd tijdens een gesprek in Brussel. De vakbonden in de fabriek in Brugge zijn er nog altijd niet gerust in.

"Absoluut", luidde het antwoord van Per Allmer op de vraag of er nog een toekomst is voor Bombardier in Brugge. De vakbonden vrezen dat tot de helft van de bijna 500 jobs bedreigd is, omdat de productie van een grote bestelling van de NMBS naar Frankrijk en Tsjechië zou verhuizen. Volgens Peeters zou dat niet het geval zijn. Dat zei hij na een gesprek met Allmer. Die stond naast de minister tijdens diens verklaring voor de pers, maar hield verder de lippen op elkaar.

"Hij heeft gezegd dat de volledige M7 in Brugge zal worden geproduceerd", zei Peeters. "Ik ga ervan uit dat dat de volledige bestelling betreft."

De vakbonden blijven voorzichtig. Er is sprake van om de las- en schilderwerken voor de NMBS-treinstellen naar Frankrijk te verhuizen. Om alle jobs te redden, moet ook een order voor nieuwe trams van De Lijn naar Brugge komen.

"Eind deze maand of begin volgende maand is er nieuw overleg met Bombardier voor een bijzondere ondernemingsraad in Brugge", aldus Peeters.