Bonte vreest chaos door "klikwet" OCMW bij aanwijzingen terreur

Als OCMW-medewerkers aanwijzingen vinden van terreurmisdrijven bij hun cliënten, moeten ze dat voortaan aan het parket melden ondanks hun beroepsgeheim. Dat staat in een N-VA-wetsvoorstel. Maar volgens burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde dreigt chaos omdat de wettekst volgens hem erg onduidelijk is. Ook de Vereniging van Steden en Gemeenten is kritisch en wil niet dat de verantwoordelijkheid bij de maatschappelijk werkers komt te liggen.

Het wetsvoorstel waardoor OCMW-medewerkers voortaan verplicht worden om te "klikken" in geval van aanwijzingen voor terreur, wordt straks wellicht goedgekeurd in de Kamercommissie Terreurbestrijding.

Maar uit verschillende hoeken klinkt er kritiek. Volgens burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde bestaat er echter nu al een verplichting en is de toekomstige wet te onduidelijk. "Gevoelige informatie die wijst op terreurdaden of gevaar, moet worden gedeeld in de schoot van de lokale integrale veiligheidscellen."

"Het voorstel dat nu op tafel ligt, is fundamenteel anders. Het blijft bijzonder onduidelijk welke informatie moet worden gedeeld. Je creëert een chaos aan informatie en ook een complete onduidelijkheid over wie nu voor wat verantwoordelijk is", aldus de SP.A-politicus.

"Roept te veel vragen op"

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) deelt Bontes kritiek. "De OCMW’s zijn zeker een partner in de strijd tegen terreur, maar dit wetsvoorstel roept nog te veel vragen op", zegt Nathalie Debast van de VVSG.

Bij de vereniging vindt men dat de verantwoordelijkheid door het wetsvoorstel te veel bij de maatschappelijk werkers komt te liggen. "Zij moeten in de eerste plaats hulpverlening kunnen bieden en moeten zich niet bezighouden met gewetenskwesties. Wij willen dat dit op het niveau van het OCMW wordt geregeld in plaats van het over te laten aan de maatschappelijk werkers."

Net als Bonte pleit Debast ervoor om de verantwoordelijkheid bij de lokale veiligheidscellen (LIVC's) te leggen, die er in bijna alle gemeenten zijn. Als die de bevoegdheid krijgen, "gebeurt het op een veel meer gestructureerde wijze. Dan wordt het ook meteen gedeeld met de politie, zodat zij kunnen ingrijpen", besluit Debast. 

Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA), die het wetsvoorstel indiende, merkte eerder op Twitter op dat de LIVC's er zijn voor radicalisering. "Dit wetsvoorstel gaat over terroristische misdrijven en dat weet VVSG", aldus Van Peel.

"Als je informatie hebt die echt op een misdrijf kan wijzen, moet je niet meer twijfelen en het aan de bevoegde diensten geven", verdedigde Van Peel haar voorstel eerder in "De zevende dag". Maar in haar wetsvoorstel zijn geen straffen voorzien, "omdat het niet de bedoeling is om een heksenjacht te voeren op OCMW-medewerkers".

Meest gelezen