cirQ bouwt voort op Batahlan met interimkantoor voor vluchtelingen

In Gent richt het productiehuis cirQ het tewerkstellingsproject Refu-Interim op. Dat bouwt voort op Batahlan, een stunt op de afgelopen Gentse Feesten waarbij vluchtelingen vrijwillig aan de slag gingen. De stad Gent steunt het initiatief.

Sinds 2006 organiseert cirQ tijdelijke producties op de Gentse Feesten. Daarbij vertrekt het productiehuis doorgaans vanuit volkscultuur en dit steeds met een sociaal engagement en met de nodige absurde humor.

Afgelopen zomer stelde cirQ tachtig vluchtelingen te werk als vrijwilliger voor de productie van Batahlan. "Batahlan was een krachtige en unieke ervaring, zowel voor onze vrijwilligers als voor de vluchtelingen", zegt bezieler Xavier Cloet. "We gebruiken onze zottigheid als hefboom, en dat werkte. De opleiding die we vluchtelingen gaven met Batahlan was een zodanig succes dat andere mensen uit de culturele sector ons vroegen om verder te doen."

Intakedag

Dankzij een cultuursubsidie van 20.000 euro van het Gentse stadsbestuur, kan cirQ nu een aparte werking uitbouwen. "De werking van Refu Interim overstijgt de doelstellingen van cirQ als productiehuis", zegt Cloet.

"We zullen alle vluchtelingen-vrijwilligers van Batahlan en nieuwe kandidaat-vrijwilligers bij elkaar brengen op een soort van intakedag zodat we weten wie wat goed kan en wil. Zo kunnen we gesprekken aangaan met socio-culturele organisaties en het verenigingsleven in Gent en bij uitbreiding in heel Oost-Vlaanderen", verduidelijkt kersvers coördinator Sarah Laporte. Refu Interim hoopt dit jaar een 100-tal vluchtelingen te kunnen begeleiden.

De Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A) wil met haar steun niet alleen vluchtelingen kansen geven, maar ook de cultuursector diverser maken. "Het is ongelooflijk wat jullie deden en teweegbrachten tijdens de Gentse Feesten", zei Storms op een voorstelling. "Dit heeft de schijnwerpers gezet op talenten die meekwamen, op capaciteiten van mensen die verborgen waren en het heeft gezorgd voor een positieve kijk op vluchtelingen."

Meest gelezen