Europese leiders bijeen om migrantenstroom uit Libië in te dijken

De Europese leiders beraden zich vandaag in Malta over een plan om migranten en vluchtelingen tegen te houden op Afrikaanse bodem. Europa wil vooral de grote instroom uit Libië een halt toeroepen. Ook de toekomst van de Europese Unie staat op de agenda.
Emilio Morenatti

De afgelopen twee dagen zijn voor de Libische kust nog 1.750 migranten gered. Dat melden de Italiaanse kustwacht en ngo's voor het begin van de EU-top op Malta. Het Libische vluchtelingenprobleem staat bovenaan op de agenda van de vergadering van de 28 staatshoofden en regeringsleiders in Valetta.

Sinds de val en moord van Khadaffi is het een en al chaos in Libië, met een grote migratiestroom richting Europa tot gevolg. Het land is ook een doorreisland voor migranten uit andere Afrikaanse landen. Om die instroom in te dijken wil Europa Libië meer geld en opleidingen geven om mensensmokkelaars aan te pakken. Dit is geen inreisverbod zoals in de VS, zegt de Europese buitenlandminister Mogherini, maar een verantwoordelijkheid om mensenlevens te redden, op de Middellandse Zee en in de woestijn. “Als Europeanen voelen wij ons verantwoordelijk om deze landen te helpen en om te gaan met de mensenrechtensituatie.”

Deal

Europees president Donald Tusk verklaarde gisteren dat het "tijd wordt om de doorgang te sluiten" tussen Libië en Italië, en dat dat doel "binnen handbereik" ligt. Hij stelde ook dat de Europese Unie had "laten zien dat ze in staat was om de migratieroutes te sluiten", verwijzend naar het akkoord dat in 2016 werd afgesloten met Turkije dat de aankomst van migranten op de Griekse eilanden aanzienlijk had doen afnemen.

Naar die deal verwees ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel. “We moeten hiermee omgaan, zoals we dat met Turkije deden.” Die deal om vluchtelingen terug te nemen, is niet zonder kritiek en wordt door de Turkse president Erdogan gebruikt als drukkingsmiddel tegen Europa.

Nu is er in Libië niet zo’n sterke leider aanwezig als in Turkije. Integendeel. Na de val van de Libische leider Khadaffi heerst er chaos in Libië. Fayez al-Sarraj, de Libische leider van de regering van nationale eenheid waarmee Europa onderhandelt, liet weten dat zijn regering bereid is om mee te werken in de strijd tegen de netwerken van mensensmokkelaars. Hij drukte wel uit dat hij hoopt "dat de mechanismen van de Europese Unie om Libië daarmee te helpen meer concreet worden", en haalde de "zeer kleine" financiële bijdragen aan.

Toekomst van Europa

Ook op de agenda in Malta staat vandaag de toekomst van Europa. Door allerlei bedreigingen van binnen- en buitenuit is die actueler dan ooit. 

Van binnenuit staat de Unie onder druk door het groeiende euroscepticisme. Dat wordt onder andere gevoed door de aanhoudende vluchtelingenstroom. Nu in de VS Donald Trump president is geworden, moet Europa ook sterker op eigen benen gaan staan. Trump heeft al aangekondigd dat hij zich wil terugplooien op zijn eigen land, zowel economisch als geopolitiek.

Om al die uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, zal Europa zich moeten bezinnen over zijn toekomst. De Belgische premier Charles Michel heeft daags voor de top in Malta nog eens duidelijk te kennen gegeven dat hij een voorstander is van een Europa met twee snelheden. Het geduld van de premier door het Europese getalm is op en daarom wil hij snellere beslissingen nemen met een kleiner aantal landen. Hij denkt hierbij aan de landen van de eurozone.