Franse premier: "Waarschijnlijk terroristische aanval"

Het incident aan het Louvre in de Franse hoofdstad Parijs is "naar alle waarschijnlijkheid een aanval met een terroristisch karakter". Dat laat de Franse premier Bernard Cazeneuve weten. De antiterreurcel van het parket is ingeschakeld.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Een verdachte man viel vanmorgen een militair aan met een mes bij het bekende Louvre-museum in Parijs. De dader riep daarbij "Allahoe Akbar" (Allah is groot). Daarop schoot een andere militair de verdachte neer.

De Franse politie heeft naar eigen zeggen redenen om aan te nemen dat de verdachte een terroristische aanval wou plegen. Ook de Franse premier Cazeneuve zegt dat het "naar alle waarschijnlijkheid om een aanval met een terroristisch karakter" gaat.

In elk geval is de antiterreurcel van het Franse gerecht ingeschakeld voor het onderzoek naar "poging tot moord met terroristisch oogmerk als verzwarende omstandigheid". 

Louvre als doelwit

Het is op dit ogenblik nog niet helemaal duidelijk wat de verdachte precies wou aanrichten. Maar het is allicht geen toeval dat het incident bij het Louvre is gebeurd.

Het Louvre is het grootste museum ter wereld en herbergt wereldberoemde kunstwerken als de Mona Lisa. Het museum is dan ook een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Frankrijk en Europa in het algemeen. Die trekpleister is nu geëvacueerd en de omgeving afgesloten (zie foto onderaan).

De reeks terreuraanslagen van de voorbije twee jaar in Frankrijk hebben het toerisme in de hoofdstad geen goed gedaan. Dat Parijs nu opnieuw - zij het op veel kleinere schaal - wordt getroffen in het toeristische hart, is geen goed nieuws wat dat betreft.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.