Iraanse VUB-prof ter dood veroordeeld

Een Iraanse professor Geneeskunde die ook voor de Vrije Universiteit Brussel (VUB) werkt, is in zijn thuisland opgepakt en ter dood veroordeeld. Professor Ahmadreza Djalali wordt ervan beschuldigd dat hij heeft "samengewerkt met vijandelijke staten als de VS en Israël”, heet het officieel. "We moeten ons scherp verzetten", zegt VUB-rector Caroline Pauwels.

Professor Ahmadreza Djalali is aan de VUB verbonden via een masteropleiding en onderzoeksgroep rampengeneeskunde. Die opleiding en onderzoeksgroep deelt de VUB met de Italiaanse universiteit van Navaro.

Toen de prof in mei niet kwam opdagen om les te geven, namen zijn Belgische collega’s contact op met zijn vrouw. Aanvankelijk zei zij dat haar man een verkeersongeval had gehad en in een coma lag. Maar in oktober bleek dat zij dit verhaal verzonnen had.

"Vijandelijke staten"

Achteraf blijkt nu dat de 45-jarige professor in april van vorig jaar in Iran werd opgepakt toen hij onderweg was naar zijn familie. Hij werd meegenomen naar Teheran, waar hij zeven maanden in de isolatiecel werd gestopt.

"Het enige dat ons bekend is, via zijn vrouw, is dat hem verweten wordt dat hij zou samenwerken met vijandelijke staten", vertelt VUB-rector Caroline Pauwels aan VRT Nieuws. "Maar er wordt niet gepreciseerd wat die vijandelijke staten zijn. Zo wordt er samengewerkt met de Verenigde Staten."

Schrik

Djalali’s vrouw wilde aanvankelijk ook niet dat er over hem gesproken werd, uit schrik dat zich dat tegen hem zou keren. "Maar nu de doodstraf is uitgesproken, worden alle mogelijke middelen ingezet", zegt Caroline Pauwels, die tot actie oproept.

"De enige misdaad die hij zou hebben begaan, is zich via zijn specialisatie inzetten om andere mensen te helpen", klaagt de rector. "Voor zover wij weten, heeft hij geen fair proces gekregen. Dit is een schending van de universele rechten van de mens. Wij zijn tegen de instandhouding van de doodstraf in de wereld" en daarom luidt de unief nu de alarmbel door naar de media te stappen en door een online petitie op de website change.org.

Meest gelezen