J.K. Rowling gaat in de clinch met boekverbranders op Twitter

J.K. Rowling is verwikkeld in een kleine Twitteroorlog. De auteur van de Harry Potter-boeken uit forse kritiek op Donald Trump en dat nemen veel fans van de Amerikaanse president niet. Zij dreigen ermee haar boeken te verbranden, wat de Britse dan weer rake reacties ontlokt.

Ze is niet op haar mondje gevallen, J.K. Rowling. Wie haar op Twitter beledigt of de huid vol scheldt, krijgt binnen de kortste keren een spitsvondige (en vaak ironische) repliek. In haar huidige Twitteroorlogje met enkele fans van Donald Trump is dat niet anders.

De Britse auteur heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze de Amerikaanse zakenman niet moet. Ook sinds hij tot president is verkozen, spaart ze haar kritiek niet. Verschillende van haar lezers die Trump wél genegen zijn, pikken dat niet en keren zich van haar af.

Een weerkerend dreigement daarbij is dat ze haar boeken zullen verbranden of dat al hebben gedaan. "Ik ga nu al je boeken en films verbranden", schrijft een Twitteraar. "Wel, de dampen van de DVD's zijn mogelijk giftig", antwoordt Rowling ludiek. "Je geld heb ik sowieso, dus leen gerust mijn aansteker."

AP2007

"Ik heb net al mijn boeken van Harry Potter verbrand nadat ik 17 jaar fan ben geweest", schrijft een ander meisje. ""De steen der wijzen" was het eerste boek dat ik ooit las. Ik ben overstuur dat het zo moet gebeuren. Je hebt me in verlegenheid gebracht, je hebt me doen walgen en ik zal je werk nooit meer lezen."

Ook hierop reageert Rowling ijzig kalm met een verwijzing naar het personage Voldemort. "Ik veronderstel dat het klopt wat ze zeggen: je kan een meisje tot bij boeken over de opgang en de neergang van een autocraat leiden, maar je kan haar niet doen nadenken."

Ook voor andere weinig beleefde Twitteraars heeft Rowling een welgemikte repliek klaar. Een overzicht: