Kinderboeken houden boekenverkoop overeind

Kinderboeken hebben in 2016 de boekenverkoop in Vlaanderen overeind gehouden, zo blijkt uit cijfers van Boek.be. Deze categorie was de enige waar groei werd opgetekend, alle andere categorieën kenden een daling of bleven stabiel.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

De boekenverkoop in Vlaanderen blijft het moeilijk hebben. De omzet staat nu op het laagste niveau sinds 2008. Topjaar was 2011 met 210 miljoen euro uit de verkoop van boeken.

Met 14,2 miljoen stuks lag de totale boekenverkoop vorig jaar 2,2 procent lager dan in 2015. De omzet kwam uit op 186,6 miljoen euro, een daling met 0,7 procent. Het best verkochte boek is opnieuw een kookboek: "Puur Pascale". De verkoop van digitale boeken steeg naar 3,9 procent van de totale markt.

J.K. Rowling

Nagenoeg alle categorieën lieten in 2016 een daling zien, met uitzondering van de kinderboeken. Daar steeg de verkoop met 2,6 procent, de omzet lag er zelfs 3,2 procent hoger. De top drie wordt er aangevoerd door "Harry Potter en het vervloekte kind" van J.K. Rowling, gevolgd door twee K3-boeken.

Opmerkelijk is dan weer de sterke daling in de categorie strips: -5 procent. In 2015 waren de strips nog de sterkhouder van de boekenmarkt. Toch blijven "Kiekeboe" en "FC de kampioenen" het goed doen, met zes albums in de globale top 20.

Pascale Naessens

Andere opmerkelijke daler was de categorie non-fictie vrije tijd, met kook- of tuinboeken. Er werden 5,9 procent minder stuks verkocht, al bleef de omzet stabiel (+0,6 procent). Twee kookboeken prijken in de top drie van best verkochte boeken in Vlaanderen. Pascale Naessens voert al voor het derde jaar op rij de rangschikking aan, met "Puur Pascale".

Non fictie informatief, over bijvoorbeeld geschiedenis, filosofie of actualiteit, kende een omzetdaling van 3,1 procent. Filisoof Etienne Vermeersch met "Over god" tekende voor het best verkochte boek in dit genre.

Bij fictie bleef de omzetdaling beperkt tot 1,9 procent. Hier valt dan weer het succes van Lize Spit op. Met haar debuut "Het smelt" tekende zij meteen voor het tweede best verkochte boek in Vlaanderen. Andere succesvolle auteurs zijn Pieter Aspe met "Import" en Griet Op de Beeck met "Gij nu". Het valt ook op dat in de globale top-20 geen enkele Nederlandse auteur staat.

E-boeken

E-boeken blijven nog altijd een vrij marginaal fenomeen in Vlaanderen, met 3,9 procent van de totale boekenverkoop. Vooral literaire fictie is populair op een e-reader.

Anderzijds koopt de Vlaming zijn boek wel steeds meer via het internet. De onlinewinkels zagen hun marktaandeel het voorbije jaar stijgen van 14,2 naar 17,2 procent. De gespecialiseerde boekenwinkels zagen hun omzet en marktaandeel dan weer dalen.