Kosovaarse Djellza (16) krijgt verblijfsvergunning voor 1 jaar

Djellza, het 16-jarige meisje dat afgelopen zomer in het nieuws kwam met haar mogelijke uitwijzing naar Kosovo, heeft nu een verblijfsvergunning gekregen voor één jaar. Dat melden haar advocaat en voogd. Hoe het daarna verder moet, is niet duidelijk.

Djellza woont al heel haar leven in ons land, maar zonder geldige papieren. Haar ouders hebben al een asielaanvraag en verschillende regularisatieaanvragen ingediend, maar kregen telkens een negatief antwoord. Het gezin kreeg in het verleden al verschillende keren het bevel om het grondgebied te verlaten, maar legde dat telkens naast zich neer. Vorige zomer werd Djellza samen met haar vader opgepakt, en naar een halfopen asielcentrum gebracht.

Intussen wonen Djellza's ouders niet meer in ons land, maar weer terug in Kosovo. Daardoor verandert de procedure die ze moet doorlopen om een verblijfsvergunning te krijgen. "Haar familie had ingezien dat het zinloos was om nog lange tijd ondergedoken te blijven", zegt advocaat Brecht De Schutter. "Djellza is hier gebleven, omdat Nederlands haar moedertaal is."

Nieuwe procedure

Het meisje werd zo voor de wet een niet-begeleide minderjarige vreemdeling, en kreeg een voogd, die op zoek moest naar "een duurzame oplossing". Haar advocaat startte ook een nieuwe procedure, om het meisje te erkennen als vluchteling.

Begin september dook Djellza een tijdje onder. Haar advocaat tekende toen opnieuw beroep aan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. In oktober kreeg ze daarop het nieuws dat ze "voorlopig" in ons land kon blijven.

"Dankbaar"

Haar voogd en advocaat laten nu weten dat Djellza gisteren het nieuws heeft gekregen dat ze een verblijfsvergunning voor één jaar heeft gekregen. Haar advocaat meldt ook dat die "onder bepaalde voorwaarden kan worden verlengd, op voorwaarde dat ze haar normale schoolcarrière blijft afleggen en niet ten laste valt van de Belgische staat."

Djellza zelf wil liever niet reageren op dit nieuws. "Ze wenst wel iedereen die haar gesteund heeft de voorbije periode nadrukkelijk bedanken", aldus nog haar advocaat.