Louvre zal morgenochtend opnieuw open zijn

In de Franse hoofdstad Parijs heeft een militair een verdachte man neergeschoten die gewapend met een mes het Louvre probeerde binnen te dringen. De Franse autoriteiten laten weten dat het naar alle waarschijnlijkheid een zaak van terreur is. Het museum werd onmiddellijk gesloten, maar het zal morgenochtend opnieuw opengaan.

Het incident gebeurde rond 10 uur vanmorgen. De verdachte man probeerde volgens politiebronnen het ondergrondse commerciële centrum van het Louvre binnen te dringen met twee rugzakken.

Hij stapte af op enkele militairen en politieagenten die ter plaatse patrouilleerden. De verdachte riep "Allahu akbar" (Allah is groot) en uitte bedreigingen.

De militairen probeerden de man eerst nog te overmeesteren, maar de verdachte haalde een mes boven en verwondde een soldaat. Daarop opende een andere militair het vuur, waarbij de verdachte zwaargewond raakte.

"We hoorden geweerschoten", zegt een getuige. "We wisten niet wat het was. Daarna moesten we naar buiten." Een andere ooggetuige was onder de indruk. "We zijn zo gespannen. Sommige collega's huilen. Er zijn grote problemen, we zijn bang, we zijn in paniek."

Nadien werd ook een tweede verdachte opgepakt bij een metrostation in de buurt. Het gerecht gaat nu na wat zijn mogelijke rol is in het incident.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Omgeving afgesloten, geen explosieven gevonden

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een "ernstig voorval". De Franse politie heeft naar eigen zeggen redenen om aan te nemen dat de verdachte een terroristische aanval wou plegen.

De ordediensten hebben de omgeving van het museum en de metrostations in de buurt een tijdlang afgesloten. Zo'n 1.000 museumbezoekers werden allen in veiligheid gebracht binnen in het museum. Zij werden in kleine groepen - en pas na verificatie - naar buiten begeleid.

Ook de ontmijningsdiensten zijn ter plaatse gekomen, maar er zijn geen explosieven gevonden in de zakken van de verdachte. De verdachte zelf is nog in leven. Hij is nu in handen van de hulp- en ordediensten. Over zijn identiteit zijn nog geen details bekend.

Politie Parijs: "De militairen hebben 5 kogels afgevuurd"

Buurt rond het Louvre wordt hermetisch afgesloten

Toeristen verlaten Louvre na schietincident