Michel: "Europa mag geen speelbal zijn in handen van Trump, Poetin of Jinping"

Premier Charles Michel (MR) pleit voor een Europees patriottisme. De premier wil dat de Europese Unie sneller cruciale knopen kan doorhakken, maar vreest dat dat met 27 landen moeilijk zal zijn. "Ik ben niet van plan om Europa een speelbal te laten zijn in de handen van Donald Trump, Vladimir Poetin of Xi Jinping. We moeten onze eigen Europese keuzes maken", vertelt hij aan VRT Nieuws.

Premier Michel vindt dat de Europese Unie met 27 lidstaten (zonder Groot-Brittannië) te veel blijft hangen in discussies. Hij wil daarom tijdens de Europese top in Malta pleiten voor een kern-Europa dat sneller knopen doorhakt.

"Het is het moment voor Europa om keuzes te maken. Op internationaal niveau liggen er belangrijke nieuwe elementen op tafel, dus we moeten niet blind of naïef zijn." Cruciaal voor Michel is om de drie prioriteiten migratie, veiligheid en jobcreatie te blijven vooropstellen.

Kern-Europa

Maar met 27 lidstaten kan dat een probleem vormen, vervolgt hij. Daarbij wijst hij vooral op de standpunten van landen als Hongarije en Polen, die voor een impasse zorgen. "Ik denk dat het een prioriteit moet zijn om meer beslissingen te nemen met de landen die het willen." Op die manier wil Michel vermijden dat er van crisis tot crisis gesprongen wordt zonder dat er iets beslist wordt.

Hij wil daarom een Europa met twee snelheden. "Ik denk dat de eurozone een kleine kring kan zijn. Dat betekent dat we open blijven voor de 27 landen, maar dat we realistisch moeten zijn. In de eurozone moet het mogelijk zijn om sneller cruciale, strategische en structurele beslissingen te nemen."

Europees patriottisme

Op de vraag hoe de houding van Europa moet zijn tegenover de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump antwoordt Michel dat het belangrijk is dat we niet bang zijn of in paniek vervallen.

"We moeten rationeel en koelbloedig blijven, maar we mogen ook niet naïef zijn. Er zijn nieuwe elementen op internationaal niveau. Ik ben niet van plan om Europa een speelbal te laten zijn in de handen van Donald Trump, Vladimir Poetin of Xi Jinping. We moeten onze eigen Europese keuzes maken. Het is een kwestie van Europees patriottisme, met realisme maar zonder romantisme."

Hij is er dan ook van overtuigd dat verschillende landen hem in zijn gedachtegoed van een "tweesnelhedenpolitiek" zullen volgen. En ook in België krijgt hij alle steun zegt hij: "Ik ben ervan overtuigd dat iedereen vindt dat we het in Europa anders, beter moeten doen."

Bekijk hier het interview met premier Michel